A350 XWB:n koelento-ohjelmaan pian toinenkin kone (video)

A350_preview_3Airbusin ensimmäinen A350 XWB MSN1 on lentänyt koelento-ohjelman aikana 150 tuntia. kone siirtyi heinäkuussa huoltotauolle 92 lentotunnin jälkeen. Seuraavat A350-koneet ovat jo kovaa vauhtia valmistumassa tuotantolinjalta. Koelento-ohjelma käsittää kaikkiaan 2500 lentotuntia, jotka lennetään viidellä eri koneyksilöllä.

Toinen A350 XWB MSN3 odottaa jo ensilentoaan, jonka on määrä tapahtua lähiviikkojen aikana. Kone on identtinen MSN1-koneen kanssa ja se on suoriutunut maakokeista ja on varustettu kahdella Trent XWB -moottorilla. MSN3 tulee valmistuttuaan keskittymään kuuman ja kylmän ilmanalan koelento-ohjelmaan.

Kahden ensimmäisen koneyksilön matkustamot on varustettu koelentojen tarpeisiin suurella määrällä erilaisia tietokoneita ja mittalaitteistoja.

A350_preview_1Kolmantena valmistuva MSN2 on ensimmäinen A350 XWB, joka varustetaan täydellisellä matkustamolla. Kone on hiljattain siirretty kokoonpanolinjaston alueelle 30, jossa matkustamoa koekäytetään maassa. Samanaikaisesti koneeseen asennetaan myös keittiöt ja miehistön lepotilat syyskuun aikana ennen sen siirtymistä ulkokokeisiin.

MSN4:n kokoonpano edistyy ja koneen kolme rungon pääosaa on yhdistetty tuotantolinjalla. Seuraavassa vaiheessa koneeseen asennetaan siivet sekä sivu- ja korkeusvakaajat.

Viimeisenä koelento-ohjelmaan valmistuva MSN5 varustetaan myös matkustamolla ja koneen valmistus on alkamassa kokoonpanolinjalla.

A350-900_airbusAirbus on saanut A350 XWB:stä kaikkiaan 682 tilausta 35 eri asiakkaalta. Ensimmäinen kone on määrä luovuttaa Qatar Airwaysille vuoden 2014 toisella vuosipuoliskolla.

Finnair, joka on konetyypin ensimmäinen tilaaja saa ensimmäisen koneensa vuoden 2015 aikana. Yhtiö on tilannut kaikkiaan 11 A350-900 -konetta, jonka lisäksi olemassa on neljän koneen optio.

Tutustu A350 XWB:n ohjaamoon koelentäjä Peter Chandlerin kanssa YouTube-video:

Lue myös:
Artikkeli: A350 XWB - kohti taivasta