A-10 Thunderbolt II -rynnäkkökoneet saapuivat Viroon Saber Strike 2012 -harjoitukseen

a10viro_nationalguardNeljä amerikkalaista Fairchild A-10 Thunderbolt II -rynnäkkökonetta on saapunut Viroon Ämarin lentotukikohtaan. Ne osallistuvat monikansalliseen Saber Strike 2012 -harjoitukseen. Niitä tukee Boeing KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone sekä Boeing (McDonnel Douglas) C-17 Globebaster III -kuljetuskone.

Thunderboltit kuuluvat Michiganin kansalliskaartin 107th Fighter Squadroniin, joka tukeutuu Selfridge Air National Guard Baseen. Michigan Air National Guard lähetti Ämäriin koneiden mukana noin 150 sotilasta. Tulitukitoimintaan erikoistuneet A-10-koneet saapuivat Viroon perjantaina 8. kesäkuuta.

Saber Strike 2012 -harjoitus tapahtuu Virossa ja Latviassa 10.-22. kesäkuuta. Se on osa Baltian maiden puolustukseen liittyvää yhteisharjoittelua. Pääosallistujat ovat U.S. Army Europe, Viro, Latvia ja Liettua. Osallistujia on mukana myös Kanadasta, Suomesta, Ranskasta ja Englannista.

Vuosittain järjestettävä harjoitus kiertää Virossa, Laviassa ja Liettuassa. Yhdysvaltain vetämässä tapahtumassa harjoitellaan johtamista sekä yhteisoperaatioita.

Ämari on Neuvostoliiton aikana perustettu lentotukikohta 40 kilometriä Tallinnasta lounaaseen. Sieltä operoi neuvostoaikana merivoimien Suhoj Su-24 -pommikoneita. Nykyisin Viron ilmavoimat käyttää Ämaria ja kentälle haetaan NATO-yhteisoperaatiostatusta. Kiitotie peruskorjattiin 2010.