Aeroflotin Sukhoi SuperJet -matkustajakone liekeissä Moskovassa - jopa 41 menehtyi (video)

Sukhoi Superjet 100-95B(päivittynyt 6.5. 01.44) Aeroflotin Moskovasta Murmanskiin matkalla ollut Sukhoi SuperJet SSJ100-95B -matkustajakone (RA-89098) palasi pian lentoonlähdön jälkeen takaisin laskuun Moskovan Šeremetjevon lentokentälle. Kone syttyi tuleen laskeutumisen epäonnistuessa. Alustavien tietojen mukaan pääosa matkustajista oli saatu evakuoitua, mutta kuolonuhreilta ei vältytty ja jopa 41 menehtyi.

Aeroflotin lento AFL1492 nousi ilmaan Moskovan Šeremetjevon kiitotieltä 24C sunnuntaina 5. toukokuuta.  Lennon määränpäänä oli Murmansk. Ohjaajat kuitenkin palasivat takaisin laskuun lyhyen kierroksen jälkeen.

Miehistö lähetti myös hätäkutsun ainakin koneen toisiotutkalähettimellä (transponderin koodi), mutta erittäin todennäköisesti myös radioitse. Kone oli ilmassa reilut parikymmentä minuuttia ja nousi korkeimmillaan noin kolmeen kilometriin.

Tapaus sattui sunnuntaina alkuillasta noin kello 18.30 Suomen aikaa. Aeroflotin illalla antaman lausunnon mukaan syy paluuseen oli tekninen vika.

Laskuyritys epäonnistui ja kone pomppasi ensikosketuksen jälkeen valtavan loikan. Laskutelineet pettivät kovaa laskua seuranneessa toisessa vielä kovemmassa kosketuksessa kiitotiehen. Video ensimmäisestä ja toisesta kosketuksesta. Sen jälkeen Sukhoi liukui moottorit ja takarunko kiinni kiitotien pinnassa syttyen tuleen.

Laskeutumisesta kuvatun videon mukaan kone oli laskukiidossa ilmiliekeissä ainakin toiselta puolelta. Matkustajakone kääntyi pysähtyessään kulkusuuntaansa nähden vasemmalle ja katosi liekkeihin. Mahdollisesta ylipainolaskusta ei ole tässä vaiheessa varmuutta.

Aeroflotin vahvistaman tiedon mukaan koneessa oli kaikkiaan 73 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä. Alustavien tietojen mukaan jopa kaikki olisi evakuoitu onnistuneesti, mutta uusimpien tietojen mukaan jopa 41 ihmistä olisi menehtynyt turmassa. Useita on myös loukkaantunut. Aeroflot julkaisi nimilistan 33 turmasta selvinneestä matkustajasta. Heistä  viisi on sairaalahoidossa.

Evakuoinnista julkaistun videomateriaalin mukaan matkustajat ovat jälleet jättäneet noudattamatta turvaohjeita ja ovat ottaneet mukaansä käsimatkatavaroita. Väärä toimintatapa saattaa pahimmillaan estää onnistuneen evakuoinnin ja johtaa vakaviin seurauksiin. Aeroflotin mukaan koneen evakuointi kesti 55 sekuntia ja koneen kapteeni poistui koneesta ohjeistuksen mukaan viimeisenä.

Videoiden perusteella konetta vastassa ei ollut pelastusajoneuvoja ja ne saapuivat paikalle vasta, kun evakuointi oli ollut jo jonkin aikaa käynnissä. Hyvin todennäköisesti ongelmat olivat tiedossa jo aiemmin ainakin lennonjohdolla ja sitä myöden myös pelastusmiehistöillä.

Sää Moskovan Šeremetjevon lentokentällä oli tapahtumahetkellä pääsääntöisesti hyvä. Alueella oli ennusteiden ja säätutkien mukaan kuitenkin myös ukkospilviä. Alustavien tietojen mukaan ukkosella ja salamaniskulla onkin saattanut olla osuutta tapahtumiin.

Teknisen vian laajuutta tai syytä ei ole kommentoitu. Lentokonevalmistaja Sukhoi vahvisti omalla tiedotteellaan Aeroflotin Sukhoi Superjetin tehneen kovan laskun Moskovaan ja tuhoutuneen sen seurauksena. Myös Sukhoin mukaan syy paluuseen oli epänormaali tilanne koneessa. Koneyksilö oli viimeisessä huollossa ennen turmaa huhtikuussa 2019.

Turmakone SSJ100-95B (RA-89098, MSN95135) oli valmistettu elokuussa 2017. Aeroflotin koneissa on kaksiluokkainen ja 87-paikkainen matkustamo. Kone oli siis lähes täynnä. Tuleen syttynyt koneyksilö tuhoutui merkittävästi varsinkin takarungon alueelta.

Onnettomuustutkintaa varten on perustettu erillinen tutkintakomissio, joka selvittää tapahtumaketjuun johtaneet syyt.  Sukhoi on mukana myös turman tutkintakomissiossa. Aeroflot kertoo perustaneensa kriisikeskuksen onnettomuuden seurauksena. Yhtiö lennättää turman uhrien sukulaisia Murmanskista Moskovaan.

Aeroflotin laivastossa on noin 50 Sukhoin valmistamaa SSJ100 SuperJet-konetta. Yhtiö on maailman suurin SSJ100-operaattori sekä konetyypin avausasiakas.


Moskova rajoittaa lentoliikennettä maanantailta 6.5. - muuttuneita aikatauluja

Moskovan Šeremetjevon lentokentän kapasiteettia on laskettu onnettomuuden seurauksena. Lentoasema vastanottaa yhden kiitotien ollessa pois käytöstä vain 45 operaatioa tunnissa ja on pyytänyt lentoyhtiöitä muokkaamaan aikataulujaan. Kokonaiskapasiteetista 35 operaatiota on Moskovaa kotikenttänään pitäville lentoyhtiöille ja 10 muiden lentoyhtiöiden jaettavana.

Aeroflot on julkaissut oman muutetun aikataulunsa myös maanantaille 6. toukokuuta. Rajoituksella saattaa olla vaikutuksia myös Finnairin Moskovan lennoille.


Venäläis-eurooppalainen SuperJet on huonossa valossa

Sukhoi_Superjet_100_3Sukhoi SuperJet 100 teki ensilentonsa vuonna 2008 ja kaupalliseen käyttöön se otettiin vuonna 2011. Koneessa on fly-by-wire -ohjaus ja monet sen keskeisistä järjestelmistä on valmistettu länsimaissa.

SuperJet SSJ100 on matkustamoversiosta riippuen 86-105-paikkainen. Koneessa on Snecman (Safran) ja NPO Saturnin valmistamat SaM146-moottorit. Versiosta riippuen toimintamatka on 3048-4580 kilometriä.

Kone on tarkoitettu pienten suihkumatkustajakoneiden markkinoille kilpailemaan Embraerin ja Bombardierin kanssa. Erityinen kohderyhmä ovat vanhoilla neuvostovalmisteisilla koneilla operoivat lentoyhtiöt.

Sukhoi Superjet 100-95LR Konetyypillä on ollut useita teknisiä ongelmia ja osa lentoyhtiöistä on poistanut sen kokonaan käytöstä. Irlantilainen Cityjet on ottanut koneen pois käytöstä ja myös meksikolainen Interjet on ollut tyytymätön koneisiin.

SuperJetin markinointia on haitannut myös vuonna 2012 sattunut lentoturma, jossa SuperJet törmäsi vuoreen esittelylennolla Indonesiassa (lue lisää linkeistä jutun lopussa).

Myös Finnair lennätti matkustajia Sukhoi SuperJetillä vuonna 2016. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Finnairin lennoilla oli käytössä venäläisvalmisteinen lentokone.

Päivitys 20.30:  Lisätty Aeroflotin vahvistama tieto kuolonuhreista sekä koneen paluun syystä.

Päivitys 21.33: Lisätty tieto Sukhoin vahvistamasta kovasta laskusta. Lisätty uutistoimisto TASS:n tieto 13 kuolleesta.

Päivitys 24.00: tarkennettu menehtyneiden määrä.

Päivitys 01.44 lisätty video kovan laskun ensikosketuksesta Tarkennettu koneessa olleiden ja selvinneiden määrää. Sekä tarkennettu turman vaikutuksia lentokentän operaatioihin.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja SuperJetistä: