Ahkera pakkaa matkalaukut automaattisesti (video)

Ahkera_teknologia_1Ahkera Smart Tech -yhtiön teknologia pakkaa matkalaukut rahtikontteihin automaattisesti. Ahkeran robotti on ensimmäinen markkinoilla oleva täysautomaattinen ratkaisu. Laukkuvirtaa tehostavaa laitetta kokeillaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Laajarunkokoneen matkaansaattaminen tarkoittaa jopa yli 300 laukun lastaamista puolessatoista tunnissa ULD-kontteihin. Ahkeran robotti tarjoaa väsymättömän laukunheittäjän jopa yli 200 laukun tuntinopeudella. Yhtiön mukaan yksi ihminen kykenee pakkaamaan tunnissa 50-60 matkalaukkua.

Soveltavaan robotiikkaan keskittynyt Ahkera on rakentanut yhdessä teollisen kumppaninsa Raute Oyj:n kanssa matkatavaran pakkausratkaisun, jonka myötä fyysisesti raskas pakkaustyö muuttuu laukku- ja konttivirtojen hallinnaksi ja teknologian operoimiseksi.

Ahkeran robotti kykenee täyttämään ULD-kontteja ja matkatavarakärryjä väsymättömästi. Uusi pakkausratkaisu tunnistaa matkalaukkujen eri koot, painot ja materiaalit sekä täyttää kontit optimaalisesti. Myös inhimillisen virheen mahdollisuus vähenee.

Ahkera_Arto_Juosila"Kyseessä on Bolt On-ratkaisu ja se ei vaadi mitään muutoksia olemassaoleviin matkatavaran kuljetusjärjestelmiin", sanoo Suomen ilmailualan ja –teollisuuden näkymät  -seminaarissa esiintynyt Ahkeran hallituksen puheenjohtaja Arto Juosila.

Singaporen Changin Terminaali 3:sta lähtee päivittäin noin 100 lentoa ja 20 000 matkalaukkua. Ahkeran kolmen robottiyksikkön "Ahkera 3 Pack" kykenee huolehtimaan terminaalin laukkujen perusvolyymin poislukien ruuhkahuiput.

Ahkeran mukaan heidän teknologiansa voi pudottaa matkatavaran käsittelystä aiheutuvia kustannuksia jopa 90 prosenttia. Takaisinmaksuaika tälle uudelle teknologialle olisikin siten 3-4 vuotta. Yhtiö arvioi globaalin markkinan arvoksi jopa 1,5 miljardia euroa.

Teknologiaa on kehitetty yhdessä Finavian, Helsinki-Vantaan ja Lontoon Gatwickin lentoaseman kanssa. Järjestelmä täyttää näiden lentoasemien vaatimukset.


Koekäyttöä Helsinki-Vantaalla

Ahkera, ISS Palvelut Oy ja Finavia ovat  sopineet yhteisen projektin aloittamisesta, jonka myötä pyritään saamaan robotti lastaamaan matkalaukkuja Helsinki-Vantaalla vielä kuluvan vuoden aikana.

Ahkeran teknologia säästää lentoaseman lattiapinta-alaa ja maksimoi lajittelujärjestelmän läpimenoa. Lentoyhtiöiden käsittelykustannukset per laukku laskevat. Säästöjä saadaan myös maapalveluyhtiön työvoimakustannusten pienentymisestä.

"Turvallisuus parantuu myös koska välissä ei ole ihmistä, joka ottaisi tai laittaisi laukkuun jotain. Ei ongelma Suomessa mutta tietyissä maissa kyllä", toteaa Juosila.

 

Katso Ahkeran pakkausvideo

Lue myös:

Matkalaukku syöksyy tunneliin Helsinki-Vantaan alapuolelle (video)