Airbus A350 XWB nousi ensilennolleen Toulousessa

A350_XWB_First_Flight_take_off_airbus(Päivittynyt) Airbus A350 XWB -matkustajakone on noussut ensilennolleen perjantaina kello 11.01 Suomen aikaa. Historiallinen hetki koettiin yhtiön kotikentällä Toulousessa. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan ensilento kestää nelisen tuntia.

Ensimmäinen tunti lennettiin telineet ulkona. Mukana on saattokone, joka välittää ilmasta kuvaa. A350 XWB nousi ensilennolleen 221 tonnin painoisena, Konetyypin suoritusarvoja koelennettiin Ranskan länsiosien ilmatilassa.

"Kone käyttäytyy erittäin hyvin...kaikki on aikataulussa", kommentoi A350 XWB-ohjelman pääkoelentäjä Peter Chandler koneen ohjaimista vierellään koelentäjä Pascal Verneau.

F-WXWB laskeutui onnistuneen 4 tuntia ja viisi minuuttia kestäneen koelennon päätteeksi takaisin Toulouseen kello 1405 paikallista aikaa. Sitä ennen kone kuitenkin teki ylilennon vastaanottajien iloksi. Paikalla oli noin 10 000 ihmistä.

Ensilennon jälkeen MSN001 viettää pari päivää maassa, kun kertynyttä dataa analysoidaan ennen kolento-ohjelman jatkoa.

"Viimeisintä tekniikkaa edustava A350 XWB on lentänyt ja nyt sen matka jatkuu kohti viimeisiä kehitysvaiheita. Se on valmis suuntaamaan kohti tyyppihyväksyntämenettelyä ja käyttöönottoa vuoden 2014 jälkimmäisellä puoliskolla", iloitsee Airbusin toimitusjohtaja Fabrice Bregier.

a350_firstflight_eadsEnsilento avaa mahdollisuuden sille, että uusi konetyyppi nähdään ylilennolla maanantaina käynnistyvässä Le Bourgetin ilmailutapahtumassa. Pariisissa.

Finnair on tilannut Airbus A350 XWB:n seuraavaksi laajarunkokoneekseen.

 

Lue myös:
A350-ohjelman johtaja Didier Evrardin ja kolentäjä Frank Chapmanin katsaus A350-ohjelman etenenisestä: A350 XWB -kohti taivasta