Airbus perustaa odotetusti tehtaan Yhdysvaltoihin

Airbus_ToulouseAirbus ilmoitti tänään perustavansa Yhdysvaltoihin tehtaan, jossa kootaan A320-perheen koneita. Se tulee Mobileen Alabamaan ja on yhtiön ensimmäinen tuotantolaitos maassa. Hanke on osa Airbusin strategiaa vahvistaa globaalia kilpailukykyään ja vastata amerikkalaisten ja muiden asiakkaiden kasvaviin tarpeisiin.

Tehtaan rakentaminen alkaa kesällä 2013. Airbus A319-, A320- ja A321-matkustajakoneiden valmistus käynnistyy Mobilessa suunnitelmien mukaan vuonna 2015, ja toimitukset tehtaalta alkavat 2016. Airbus arvioi tehtaan tuottavan vuosittain 40–50 konetta vuoteen 2018 mennessä.

”Nyt on sopiva aika laajentaa Airbusin toimintaa Amerikassa. Yhdysvallat on maailman suurin kapearunkokoneiden markkina, jonka ennustetaan tarvitsevan 4 600 lentokonetta seuraavan 20 vuoden aikana. Uusi tehdas tuo meidät lähemmäksi asiakkaitamme. Mobilesta tulee osa Airbusin maailmanlaajuista tuotantoverkkoa menestyksekkäiden Hampurin, Toulousen ja Tianjinin rinnalle”, sanoi Airbusin pääjohtaja Fabrice Brégier tänään Mobilessa.

”Tämä hanke luo 1 000 vakaata työpaikkaa, joita alueen asukkaan tarvitsevat ja ansaitsevat. Airbus on nähnyt, mitä kaikkea tämä osavaltio voi tarjota kasvaville aloille. Siksi yhtiö tekee merkittävän investoinnin Alabamaan”, osavaltion kuvernööri Robert Bentley sanoo.

Airbus on jo vahvasti läsnä Alabamassa ja eri puolilla Yhdysvaltoja. Alabamassa yhtiöllä on tekninen keskus, jossa työskentelee yli 200 insinööriä ja tukihenkilöstöä, sekä Airbus Militaryn asiakaspalvelukeskus Yhdysvaltain rannikkovartion tukena. Tämän lisäksi Airbusilla on tekninen keskus Kansasissa, varaosakeskus Virginiassa, koulutuskeskus Floridassa sekä hallintoon yhteyksiä hoitava toimisto Washington DC:ssä. Lennonjohtotuotteita ja -palveluja tuottava Metron Aviation -tytäryhtiö toimii Virginiassa, missä on myös Airbusin Amerikan-toimintojen päämaja. Kaikkiaan Airbus työllistää tällä hetkellä yli 1 000 ihmistä Yhdysvalloissa.

Uuden tehtaan ja siihen liittyvien toimintojen odotetaan luovan jopa 1 000 uutta työpaikkaa.

Muilla EADS-yhtiöillä on jo tuotantoa Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Eurocopter valmistaa helikoptereita Mississipissä ja Texasissa, ja Cassidianilla on tehdas Kaliforniassa.

Airbus on Yhdysvaltain ilmailualan suurin vientiasiakas. Vuodesta 1990 yhtiö on ostanut amerikkalaisilta toimittajilta tuotteita ja palveluja 127 miljardin dollarin edestä ja pelkästään viime vuonna 12 miljardin dollarin edestä. Airbusilla on satoja amerikkalaisia kumppaneita yli 40 osavaltiossa, ja yhtiön ostot Yhdysvalloista tukevat yli 210 000 amerikkalaista työpaikkaa.

 

Lentoposti.fi kertoi hankkeesta New York Timesin ennakkotietoa siteeraten jo viime torstaina: