Airpron matkustamohenkilökuntaa koskenut kiista näyttää ratkenneen - ammattiliitto Pro tuli mukaan

787_cabin_thomsonPalta ja ammattiliitto Pro ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen Airpron työehtosopimuskiistassa. Liitot sopivat tänään 19. toukokuuta Pron liittymisestä Airpron työehtosopimukseen. Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY oli pyrkinyt saamaan solmimansa yleissitovan työehtosopimuksen voimaan myös Airprossa.

Nyt solmittu sopimus  koskee noin 60 ammattiliitto Pron jäsentä, jotka työskentelevät matkustamopalvelutehtävissä Airprossa. Yhtiö tuottaa matkustamohenkilökunnan palveluja TUIfly Nordicille ja Thomas Cookille.

"Matkustamohenkilökunnan työehtosopimuskiistaan saatiin ratkaisu. Pro edustaa matkustamohenkilöstön enemmistöä ja neuvottelee jatkossa matkustamohenkilökunnan työehdoista", kertoo palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.

"Toivomme, että nykyiset allekirjoittajajärjestöt hyväksyvät uudet sopijaosapuolet. Lisäksi toivomme, että Pro:n ja IAU:n mukaantulon myötä tilanne Airpron ympärillä vihdoinkin rauhoittuu, ja yhtiö pystyy keskittymään varsinaiseen toimintaansa", toteaa PALTAn varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Airpro kiistaa oli soviteltu IAU:n ja SLSY:n sekä PALTA:n välillä valtakunnansovittelija Minna Helteen toimistolla huhti- ja toukokuussa. Helle ilmoitti 18. toukokuuta, että osapuolten näkemyserot ovat niin kaukana ettei sopua synny. IAU:n osalta sopuun päästiin 16. toukokuuta.

Pro ei ole osallistunut IAU:n ja Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY:n lakkoihin. IAU:n ja PALTA:n näkemyserot sovittiin viikonloppun.

Airpro Oy:ssä on noudatettu koko henkilökuntaan talokohtaista sopimusta. Sopimuksen ovat tehneetpalkansaajapuolelta JHL ja Pardia, joilla ei ole mandaattia edustaa matkustamohenkilökuntaa. Tämä puute on näkynyt neuvotelluissa ehdoissa.

"Nyt tilanteeseen saatiin muutos. Osapuolet sopivat tänään 1. heinäkuuta voimaan tulevasta työehtosopimusmuutoksesta sekä työehtosopimuksen kehittämisestä seuraavaa sopimuskautta varten. Olemme tyytyväisiä ratkaisuun", toteaa Kirvesniemi.

Tällä hetkellä Airpron työehtosopimuksen osapuolia ovat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia. Näiden liittojen on lain mukaan vielä hyväksyttävä järjestely, jotta liittyminen tulisi voimaan.

Lue myös: