Alitalia konkurssimenettelyyn jo toistamiseen 10 vuoden aikana - lennot jatkuvat normaalisti

IMG_2061aItalian lentoyhtiöylpeys Alitalia hakeutuu konkurssimenettelyyn jo toisen kerran viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtiön työntekijät kieltäytyivät palkanalennuksita ja omistajat totesivat ettei uudelleenjärjestelylle ole edellytyksiä. Alitalian lennot kuitenkin jatkuvat yhtiön mukaan normaalisti.

Alitalian osakkeenomistajat päättivät kokouksessaan 2. toukokuuta, että työntekijöiden joustamattomuus ei mahdollista yhtiön uudelleenjärjestelyn toteuttamista halutusti.

Alitalian osakkeenomistajat ja Etihad Airways olivat investoimassa yhtiöön kahden miljardin euron verran, koska kasvupotentiaalia oli olemassa uudelle liiketoimintasuunnitelmalle. Sen mukaisista kustannusleikkauksista kaksi kolmannesta koski muita kuin työntekijäkustannuksia. Ammattiliittojen kanssa 14. huhtikuuta sovittu menettely kaatui työntekijöiden vastustukseen äänestyksessä 25. huhtikuuta.

Alitalian hallitus tunnusti yhtiön talous- ja rahoitustilanteen olevan vakava ja se jättää Italian lakien mukaisen Amministrazione straordinaria -hakemuksen. Alitalia siirtyy maan talouskehitysministeriön nimittämien edustajien hallintaan. Kysymyksessä on vastaava järjestely kuin Yhdysvaltain ns. Chapter 11.

Merkittävästi rahaa italialaisyhtiöön tuonut Etihad Airways totesi olevansa pettynyt tapahtumien viimeisiin käänteisiin. Yhtiö omistaa Alitaliasta 49 prosenttia.

Alitalian 122 lentokoneen laivastossa on Airbus A330-200 ja Boeing 777-200 -laajarunkokoneita sekä Airbusin ja Embraerin kapearunkokoneita. Mahdollinen konkurssi johtaisi Alitalian 12 500 työntekijän töiden loppumiseen.

Talousvaikeuksista huolimatta Alitalia kertoo lentojen jatkuvan kaikesta huolimatta normaalisti. 

Edellisen kerran Alitalia julkisti uuden liiketoimintasuunnitelman heinäkuussa 2013. Myös tuolloin se oli tarpeen, jotta yhtiö selvitäisi vaikeuksistaan. Tuolloinen suunnitelma oli suunnattu lähi- ja kaukoliikenteeseen vuosille 2012-2016.

EU-komissio hyväksyi marraskuussa 2014 järjestelyjen, jonka myötä muodostettiin uusi Alitalia, johon siirrettiin entisen yhtiön lentotoiminta. Uuden yhtiön omistavat yhdessä Alitalia Compagnia Aerea Italiana S.p.A. (Alitalia CAI)  ja Etihad Airways PJSC (Etihad). Etihad sai omistukseensa myös Alitalian kanta-asiakkuusohjelman.

Tuolloin Alitalia myi myös arvokkaita Lontoon Heathrow-lentoaseman lähtöslotteja Etihadille.

Euroopan viimeaikojen merkittävimpiä lentoyhtiökonkursseja oli Unkarissa tapahtunut Malevin kaatuminen. Muut yhtiöt täyttivät perinteisen lentoyhtiön jättämän aukon. Näin tuskin tapahtuu Italiassa uusimmankaan konkurssimenettelyn seurauksena.

Lue myös: