Amazonin sUAS-pakettikopteri sai FAA:lta koelentoluvan - hyötykäyttö toistaiseksi kaukana (video)

prime-air_high-resolution02Nettikauppa Amazon esitteli 2013 pakettien kuljetukseen tarkoitetun minikopterin. Mediahuomio oli valtaisaa - alan tekniikkaa tuntevat hymähtelivät. Kyse ei ollut pelkästä mediatempauksesta, sillä FAA on viime viikolla myöntänyt yhtiölle luvan koelentoihin pienillä miehittämättömillä ilma-aluksilla.

Amazon on kasvanut nettikirjakaupasta valtavaksi monialayritykseksi, joka pyrkii olemaan teknologian kärjessä. Nyt se haluaisi sUAS-ilma-aluksellaan (small Unmanned Aircraft Systems) nostamaan pakettiensa jakelun aivan uudelle tasolle.

Kyseessä on vielä puhdas pilottihanke. Nykytekniikka ei mitenkään mahdollista moniroottoristen minikopterien hyötykäyttöä jakelussa. Sen sijaan lentävinä kamerajalustoina niitä käytetään jo yleisesti.

Yhdysvalloissa määräykset rajoittavat ammattimaista sUAS-käyttöä. Nyt Amazon Prime Air on saanut rajoitetun Experimental Airworthiness Certificate -koelentoluvan laitteelleen. Tähän asti yhtiö on lennättänyt eri kokeiluversioitaan sisällä hallitiloissa tai ulkona muiden valtioiden ilmatilassa.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen Federal Aviation Administrationin (FAA) viime viikolla myöntämällä luvalla Prime Air voi vastaisuudessa lennättää sUAS-laitettaan alle 400 jalan korkeuksissa ja niin, että se on koko ajan operaattorin näkyvissä.

sprime-air_high-resolution01UAS-ohjaajalla on oltava FAA-lentolupakirja ja voimassa oleva medikaali. Lennätykset on toteutettava etäällä ihmisistä. Lennätyksistä on raportoitava FAA:lle.

FAA:n rajoitusten mukainen koelentotoiminta poikkeaa paljon siitä jakelukonseptista, jonka Amazon esitteli näyttävästi vuonna 2013.

Yhtiön silloisella demovideolla (jutun lopussa) kahdeksanroottorinen octokopteri ottaa logistiikkaterminaalin linjastolta alleen pienen rahtikontin, jonka se kuljettaa helpon näköisesti asiakkaan kotipihalle. Amazonin lopullisena tavoitteena onkin saada käyttöön täysin automaattisesti kohteeseen 80 km/h nopeudella lentävä miehittämätön ilma-alus.

Sen pitäisi pystyä toimittamaan paketti terminaalista asiakkaan pihalle 30 minuutissa. Maksimihyötykuormaksi on määritelty 2,725 kiloa. Amazonin lähetyksistä 86 prosenttia painaa sen verran tai vähemmän.

Mutta automaattisessa miehittämättömien ilma-alusten operoinnissa lentoesteitä täynnä olevien asutettujen alueiden yllä on niin paljon ongelmia, että tällaisia laitteita ei lähitulevaisuudessa suurella todennäköisyydellä tulla näkemään.

Lisäksi nykyinen akkuteknologia rajottaa minikopterien lentoaikaa. Nykyisissä raskaita ammattikameroita kuljettavissa multikoptereissa on sitä tarjolla vain runsaat kymmenen minuuttia. Sillä ei Amazonin pakettia kauaksi kuljeteta, etenkin jos sUAS:n pitäisi myös lentää takaisin lähtöpaikkaansa.

Julkisuustempaus tai ei, Amazonin uusi jakelukonsepti on ajatuksena kiehtova, mutta se vaatii vielä paljon kehittämistä ja uutta akkuteknologiaa. +TT+

Amazon Prime Airin video vuodelta 2013:

FAA:n tiedote