Avaruusjärjestö ESA:n komeettarekka starttasi Skandinavian kiertueelle Vaasan torilta

rosetta_5_esaEuroopan avaruusjärjestö ESA:n Rosetta-komeettaluotainta esittelevän näyttelyn Skandinavian kierros käynnistyi perjantaina Vaasan torilta. Yli 10 vuotta sitten laukaistu Rosetta lähettää laskeutumisaluksen komeetan pinnalle vielä vuoden 2014 aikana.

Yli vuosikymmenen ajan avaruudessa kohti kiinnostavaa pyrstötähteä lentänyt Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain saapuu pian perille. Se heräsi pitkästä horroksestaan tammikuussa ja lähestyy nyt komeettaa nimeltä 67P/Churyumov-Gerasimenko.

rosetta_Philae_net_esaNäillä näkymin Rosetta saapuu sen luokse nyt toukokuussa ja alkaa kiertää sitä elokuussa. Marraskuussa se lähettää komeetan ytimen pinnalle Philae-laskeutujan (kuva vasemmalla).

Ainakin kahden seuraavan vuoden ajan Rosetta seuraa komeettaa sen matkalla lähemmäs kohti aurinkoa ja näkee miten kuollut, jäinen komeetan ydin herää henkiin auringon lämmön vaikutuksesta ja muuttuu vähitellen hurjasti kaasua syökseväksi pyrstötähdeksi.

Koskaan aikaisemmin ei näin läheltä ole nähty miten pyrstötähti toimii ja mistä se oikein koostuu. Kyseessä on samalla myös matka ajassa taaksepäin, sillä komeettojen oletetaan olevan jäänteitä aurinkokunnan alkuajoilta lähes viiden miljardin vuoden takaa.

Suomella on olennainen osa lennolla. Rosetta-luotaimessa ja laskeutumisosa Philaessa on mukana kuusi tieteellistä mittalaitetta, joiden suunnittelussa ja rakentamisessa Ilmatieteen laitos on ollut mukana.

Laitoksen tutkijat osallistuvat samoin tieteellisten havaintojen käsittelyyn ja analysointiin. Myös Rosettaa koossa pitävä runko on suomalaista tekoa.

rosetta_3_net_esaRosettaa sekä komeettoja yleisesti esittelevä erikoisrekan sisälle Suomessa rakennettu avaruusnäyttely kiertää toukokuussa Pohjoismaita.

Kiertue alkaa Vaasasta 2. toukokuuta ja on lauantaina 3. päivä Oulussa Tiedekeskus Tietomaassa. Siellä komeettarekka tapaa dinosaurukset vasta avatussa uudessa näyttelyssä.

Sen jälkeen rekka kiertää noin kahden viikon ajan Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa, ennen kuin se rantautuu uudelleen Suomeen ja Turkuun 18. toukokuuta. Lopulta Rosetta-rekka käy Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Jyväskylässä, ennen kuin kiertue päättyy 24. toukokuuta Seinäjoella.

Kaikkiaan näyttely käy 16 kaupungissa. Katso tarkat päivät ja paikat jutun lopusta.

Koko perheelle tarkoitetussa näyttelyssä on Rosetta-luotaimen ja sen laskeutujan mallikappaleet sekä komeetan pintamalli. Rekassa on myös komeettalaboratorio, missä kokataan pienikokoisia, superkylmiä komeetanytimiä joka näyttelypäivä kello 11, 13, 15 ja 17.

Mukana rekassa on myös Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoita, jotka kertovat paitsi laitoksen osallistumisesta Rosetta-lentoon, niin myös yleisesti avaruustutkimuksesta. Ilmatieteen laitoksella esimerkiksi tehdään parhaillaan mittalaitteita Marsiin lähetettävään ExoMars-luotaimeen.

rosetta_6_esaRekkaan kutsutaan paikalle myös koululaisia: heitä kehotetaan valmistamaan omia laskeutujiaan. Niitä voidaan koittaa saada komeetan pintamallin päälle onkivapaan ripustettuina ja katsoa, pääsevätkö ne hyvin perille. Parhaat laskeutujat palkitaan ESA:n repulla joka on täynnä avaruustavaraa. Mukana kiertueella reissaa myös ESA:n opetustoimiston Paxi-maskotti.

Kiertueen Suomen osuuden päätapahtuma järjestetään Helsingissä 19. toukokuuta. Silloin rekassa vierailee ESA:n Rosetta-tutkijatiimin edustaja Mark McCaughrean kertomassa komeettaluotaimen tuoreimpia kuulumisia sekä joukko Ilmatieteen laitoksen edustajia.

Oulussa rekassa on tavattavissa paikkakunnalla opiskellut, nykyisin Ilmatieteen laitoksella Mars-instrumenttien laadunvarmistuksesta vastaava Maria Komu sekä avaruussäätutkija Tiera Laitinen. Molemmat tuntevat myös Rosetta-lennon sekä komeetat erinomaisesti.

Turussa paikalla on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, joka vastasi Rosetta-luotaimen ja sen laskeutujan suomalaislaitteiden tekemisestä.

Rekan kyydissä on myös Ursan edustaja sekä pieni kirjamyyntipiste.

Avaruusrekan paluu

rosetta_1_net_esaRosetta-rekan idea perustuu vuonna 2012 Suomessa kiertäneeseen Avaruusrekkaan. Euroopan avaruusjärjestön sekä Ruotsin, Norjan ja Tanskan avaruusasioista vastaavien viranomaisten nimissä pohjoismaiselle kiertueelle lähtevä rekka on suunniteltu Suomessa ja varustetaan matkaan suomalaisvoimin.

Kiertueen Suomen osuuden yhteistyökumppaneina toimivat ESA, Tekes, Ilmatieteen laitos ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kiertueen päivämäärät Suomessa:

2.5. Vaasa, Keskustori klo 12-18
3.5. Oulu, Tietomaa klo 9-18
---
18.5. Turku, Kauppatori klo 9-18
19.5. Helsinki, Narinkkatori klo 9-18
20.5. Helsinki, Narinkkatori klo 9-18
21.5. Lahti, Kirjastoaukio klo 9-18
22.5. Tampere, Laukontori klo 9-18
23.5. Jyväskylä, Aren aukio klo 9-18
24.5. Seinäjoki, Kauppatori klo 9-16