Boeing 737 MAX lensi kaupallisen lennon Kiinan ilmatilassa ensimmäistä kertaa yli kolmeen vuoteen

 MIAT_MAXMIAT Mongolian Airlinesin Boeing 737 MAX lensi 10. lokakuuta Mongolian Ulanbatorista Kiinan Guangzhouhun. Kyseessä on ensimmäinen kerta yli kolmeen vuoteen, kun Boeing 737 MAX lensi kaupallisen lennon Kiinan ilmatilassa. Vielä toistaiseksi mikään kiinalaisoperaattori ei ole saanut lentolupaa MAX-koneilleen.

Vaikka Boeing 737 MAX -koneiden lentokiellot on purettu laajalti ympäri maailmaa ei konetyyppi ole vielä käytössä Kiinassa. MIAT Mongolian Airlines on ensimmäinen operaattori, joka on saanut lentää MAX-koneella Kiinan ilmatilassa yli kolmeen vuoteen. Lento OM235 nousi 10. lokakuuta 2022 ilmaan Ulanbatorista ja saapui Guangzouhun.

FR24_EIMNGKiinan siviili-ilmailuviranomainen CAAC asetti Boeing 737 MAX -koneet lentokieltoon maaliskuussa 2019 Ethiopian Airlinesin lennon ET302 lentoturman jälkeen. Kiinalaisviranomainen on jo julkaissut loppuvuodesta 2021 lentoturvallisuusmääräyksen MAX-koneiden käyttöönotosta lentokiellon jälkeen, mutta ei ole vielä toistaiseksi sallinut koelentojen jälkeen kaupallisia lentoja kiinalaisyhtiöille.

Lento OM235 oli samalla ensimmäinen MAX-koneella tehtävä lento, jonka Mongolian Airlines lensi omassa verkostossaan. Mongolialaisyhtiö vastaanotti ensimmäisen 737 MAX 8 -koneensa (EI-MNG) keväällä 2019 juuri ennen lentokieltoa.

Ensimmäisenä Boeing 737 MAX -koneiden kaupalliset lennot aloitti lentokiellon kumoamisen jälkeen Brasilian suurin kotimainen lentoyhtiö GOL Linhas Aéreas. Se lensi avauslennon 9. joulukuuta 2020.

Lue myös: