ANA:n operoiman maailman suurimman Dreamliner-laivaston kaikki Trent 1000 -moottorit korjaukseen

ANA_50th_DreamlinerJapanilaisen All Nippon Airwaysin (ANA) operoima 50 -koneen kokoinen Boeing 787 Dreamliner -laivasto joutuu mittavaan moottorikorjausoperaatioon. ANA:n Dreamliner laivastossa on helmikuun 2016 jälkeen tapahtunut kolme moottoririkkoa. Edessä on jopa kolmen vuoden mittainen korjausurakka.


DreamTour_10Ensimmäinen Rolls Royce Trent 1000 - moottori vaurioitui helmikuussa lennolla Kuala Lumpurista Naritaan. Toinen tapaus sattui maaliskuussa lennolla Hanoista Hanedaan. Viimeisin tapaus sattui elokuussa lennolla Hanedasta
Miyazakiin.

"Moottorivaurioiden syy on paikallistettu moottorin turbiinin siipiin, jotka ovat pettäneet eroosion ja murtumien takia. Useat moottorit tarvitsevat huoltoa", kertoo ANA:n edustaja Lentoposti.fi:lle.

RR_Trent1000_poikkileikkausRolls Royce selvittää parhaillaan syytä Trent 1000 -moottoreidensa kahdeksanvaiheisen välipaineturbiinin siipien rikkoutumiseen ennen niiden odotetun elinkaaren päättymistä. Yhtenä teoriana on esitetty ilmansaasteiden aiheuttamaa kulumista.

Nopeana ratkaisuna valmistaja vaihtaa turbiinin siivet uusiin vastaaviin. ANA vaihtaakin ahtimen siipiä jatkuvasti. Yhdessä moottorissa on 114 siipeä.

DreamTour_9Moottorivalmistaja Rolls Royce kehittää uuden tyyppistä siipeä moottoreihin, joka on tulossa käyttöön alkuvuodesta 2017. ANA päivittää turbiinin siivet uusiin heti, kun se on mahdollista.

ANA lentää maailman suurimmalla Boeing 787 Dreamliner-koneiden laivastolla, joka on siten tärkeä osa yhtiön kotimaan ja kansainvälisen verkon operoinnissa. Moottorivaurioiden seurauksena yhtiö on turvallisuussyistä maadoittanut useita koneita sekä joutunut perumaan lentojaan.

Nykyisin ANA:n laivastossa on jo 50 787-8 ja -9 Dreamlineria, joista kaikissa on Trent 1000 -moottorit. ANA oli myös konetyypin avausasiakas, kun ensimmäinen koneyksilö toimitettiin vuonna 2011. Kaikkiaan ANA on tilannut 83 Dreamlineria.

ANA787_100kANA vahvistaa Lentoposti.fi:lle, että kaikkiaan ANA:n koneissa olevien sadan Trent 1000 -moottorin korjausurakka voi kestää jopa kolme vuotta. Samanlaisia moottoreita on asennettu myös satoihin muiden operaattoreiden Dreamlinereihin.

Rolls Royce Trent 1000 -moottorin valinneita asiakkaita ovat ANA, LOT, LATAM, Norwegian, ILFC, British Airways, Royal Brunei, Singapore Airlines/Scoot, Virgin Atlantic, Thai, Avianca, air New Zealand, Air China, Air Europa, MG Aviation ja CIT.