Boeing aloitti US Navyn elektronisen sodankäynnin EA-18G Growler -koneiden päivityshankkeen

SH_Growler_front_1Boeing on käynnistänyt ensimmäisen US Navyn elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneen EA-18G Growler -koneen modifiointiohjelman. Muutostöissä Growlerit päivitetään järjestelmiltään uusimpaan versioon seuraavan viiden vuoden aikana. Muutokset ovat vastaavia, joita on tuotu F/A-18 Super Hornet Block III -versiossa.

SH_Growler_1Boeing päivittää US Navyn F/A-18 Super Horneteja SLM-ohjelmassa Block III -versioon ja nyt työn alle on otettu myös elektronisen sodankäynnin järjestelmillä varustetut EA-18G Growlerit. Seuraavan viiden vuoden aikana on määrä päivittää kaikki US Navyn 160 Growleria. Hanketta koskevat sopimukset on solmittu lokakuussa 2020 sekä helmikuussa 2021.

Ensimmäisenä Boeingin toteuttamaan muutostyöhön otetaan vuonna 2007 toimitettu ensimmäinen  EA-18G Growlerin tuotantoversio.

Boeing_NGJHankkeessa päivitetään koneen rakenteita sekä tehtäväjärjestelmää sekä sen arkkitehtuuria, elektronisen valvonnan kykyjä ja mahdollistetaan tulevia suorituskykyjä kuten uuden sukupolven häirintäsäiliöiden käyttöä.

Päivityksen kohteena on myös Growlerin elektronisen sodankäynnin AN/ALQ-218 -yksikkö, jonka myötä koneella voidaan toimia aiempaa haasteellisimmissa elektromagneettisissa ympäristöissä.

Muutoshanke on aikataulutettu siten, että kaikki US Navyn Growlerit olisi modifioitu seuraavan viiden vuoden aikana. Täyteen vauhtiin hankkeen odotetaan pääsevän kesäkuussa 2021. Muutostyöt toteutetaan Whidbey Islandin laivastotukikohdassa.

USAF_EA18G_1US Navyn 160 Growlerilla on merkittävä rooli tutka- ja kommunikaatiosignaalien häirinnässä, jotta vastapuolen joukot eivät saisi havaintoja Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukoista.

US Navyn lisäksi Growlereita käyttää Australia. Myyntilupa niille on myönnetty myös Suomeen. 

Boeing on tarjonnut uuden sukupolven EA-18G Growler (Block II) -koneita myös Suomelle ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa osana F/A-18E/F Super Hornet (Block III) -hävittäjiä sisältävää tarjoustaan.