Boeingin F/A-18 Super Hornet -kauppa Kuwaitiin nytkähti eteenpäin

SH_front_close_1Boeingin ja Kuwaitin välinen FMS (Foreign Military Sales) -kauppa F/A-18 Super Hornet -monitoimihävittäjistä etenee. Yhdysvaltain puolustusministeriö antoi 30. maaliskuuta 2018 luvan, joka koskee 28 F/A-18 Super Hornet -monitoimihävittäjän myyntiä.

Puolustusministeriön luvan mukaan kauppahinta ei saa ylittää 1 165 068 022 Yhdysvaltain dollaria. Lupa koskee 22 F/A-18E ja kuuden kaksipaikkaisen F/A-18F Super Hornet -monitoimihävittäjän myyntiä ja tukipalveluita Kuwaitin hallitukselle. Mukana kaupassa on myös mm. tutkavaroittimia ja aseistusta. Yhdysvalloissa pääsopimuskumppanit ovat Boeing, Northrop Grumman, Raytheon ja General Electric. Tilaus julkistettiin vuonna 2016.

Yhdysvaltain mukaan kauppa parantaa merkittävän NATO:n ulkopuolisen liittolaisen turvallisuutta. Kuwait on Yhdysvaltain strateginen kumppani Lähi-Idän alueen tasapainon säilyttämiseksi. Super Hornetit parantavat myös yhteistyökykyä Yhdysvaltalaisjoukkojen kanssa.

ACSKuwaitin hallituksen alkuperäinen suunnitelma koski 32 F/A-18E ja kahdeksan F/A-18F Super Hornetin ja niiden GE F414-400 -moottoreiden hankintaa. Siihen kuului myös kahdeksan varamoottoria ja 24 moottorimodulia, 42 AN/APG-79 AESA-tutkaa, 45 AN/ALR-67-tutkavaroitusjärjestelmää, 12 AN/AAQ-33 SNIPER Advanced Targeting Podia, omasuojajärjestelmiä ja lukuisia muita asejärjestelmiä. Koko ohjelman kokonaiskustanuksiksi arvioidaan 10,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan ainakin osaan koneista asennettaisiin myös uudet Block III Super Hornetin mukaiset siiven yläpuoliset (Conformal Fuel Tanks) lisäpolttoainesäiliöt. Kaikkiin koneisiin tulee myös päivitetty lasiohjaamo, jossa on yksi suuri tilannetietoisuutta parantava 10x19 tuumainen ACS-kosketusnäyttö.

Toteutuva Super Hornet -kauppa parantaa Kuwaitin kykyä vastata nykyisiin ja tulevaisuuden uhkakuviin tuomalla uusia kykyjä kotimaan puolustukseen. Super Horneteilla korvataan Kuwaitin Ilmavoimien ikääntyvää kalustoa.

SH_USNavy_NASOceana_1Boeing on saanut Super Horneteista Kuwaitin 28 hävittäjän lisäksi myös tilauksen US Navylta, joka käsittää ensivaiheessa 24 konetta mutta sen odotetaan kasvavan vuosittaisilla lisätilauksilla. Seuraavan viiden vuoden aikana Yhdysvaltain laivastolla on tarve 110 uudelle Block III Super Hornetille. US Navyllä on kaikkiaan 568 F/A-18 Super Hornet -hävittäjää.

Boeing F/A-18 E/F Super Hornet on yksi vaihtoehto myös Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa. Siinä korvataan nykyisten Boeing F/A-18 C/D Hornetien suorituskyky.

Lue myös: