Bombardier CS100 nousi ensilennolleen (video)

CS1_1st_flight_3(päivittynyt) Bombardierin koneuutuus CSeries CS100 nousi 2 tuntia 30 minuuttia kestäneelle ensilennolleen Kanadan Mirabelista. Flight Test Vehicle (FTV1) nousi ilmaan kello 09.54 paikallista aikaa kutsuvierasyleisön edessä. Sää koelentokeskuksessa oli aurinkoinen, lämpötila lähellä kymmentä astetta ja tuuli 11 solmua.

"Uusi matkustajakonetyyppimme on kehittynyt ja hinnaltaan kilpailukykyinen", kommentoi CSeries-ohjelman johtaja Rober Dewar juuri ennen lentoonlähtöä. Mirabeliin oli kokoontunut 3000 yhtiön työntekijää, asiakasta sekä median edustajaa seuraamaan ensilentoa.

"Cseries-ohjelma on ollut massiivinen sekä monimutkainen projekti ja se on vaatinut erittäin motivoituneen tiimin tuen valmistuakseen".

CS1_1st_flight_2Ensilentoa tarkkaillaan ilmasta Bombardierin Global 5000 -seurantakoneesta, joka nousi ilmaan 0951 paikallista aikaa. Se varmistaa myös ilman olevan tasaista, koska ensilennolla ei haluta joutua turbulenssiin.

FTV1-koelentokone on varustettu suurella määrällä mittalaitteita, joilla seurataan lukuisia parametreja ensilennon aikana. C-FBCS rekisteröity CS100-kone nousi ilmaan aplodien saattelemana kello 0954 paikallista aikaa.

Yleisö hämmästeli lähtökiidon ja nousun hiljaisuutta. Samat kommentit toistuivat Twitter-viesteissä. FTV1-koneessa on kaksi PW1500G-moottoria, jotka alittavat Chapter IV -melurajat 20 desibelillä.

Ensilennon alkuvaihe operoidaan laskutelineet alhaalla. Kaiken sujuessa kuten odotetaan otetaan laskutelineet sisään ja noustaan korkeammalle.

Ohjaajat lensivät matalan ja hitaan ylilennon Mirabelin kentän päältä ennen laskuaan 2 tunnin 30 minuutin lennolta.

Ensilennon web-seuranta: FlightAware

Ensilennon web-seuranta: FlightAware

 

Ensilento sujui odotusten mukaisesti

Ohjaajat lensivät 2 tuntia 30 minuuttia kestäneen ensilennon aikana 230 solmun nopeudella ja veivät koneen 12500 jalan korkeuteen.

CS1_1st_flight_4"Kone lensi kuten simulaatioissa oli selvinnytkin. Tuulitunneli- ja järjestelmämallit ovat erittäin tarkkoja. Lento-ominaisuudet olivat kaikkiaan hyvät ", kertoi kapteeni Chuck Ellis.

Kapteeni Ellis kertoo YouTube-videolla valmisteluista kohti ensilentoa.

 "Cseries-ohjelman menestyksekäs ensilento kääntää uuden lehden Bombardierin historiassa", kommentoi Bombardier Aerospacen liikennekoneyksikön johtaja Mike Arcamone.

 "Kone oli erittäin hiljainen ja se yllätti jopa asiakkaamme. Se on kilpailukykyisempi kuin uudelleenmoottoroidut kilpailijoiden ratkaisut. CS100 on todellinen game changer".


Täysin uusi konetyyppi

Bombardierin CSeries-kone on ensimmäinen uusi matkustajakonetyyppi, joka on lähes kolmeenkymmeneen vuoteen suunniteltu puhtaalta pöydältä. Kone on suurin, jonka Bombardier on koskaan valmistanut. Rakenteissa on käytetty uusia keveitä materiaaleja ja moottoreiksi on valittu Pratt & Whitneyn PW1500G.

CS1_1st_flight_1Kone täyttää kirkkaasti ICAO:n ilmastokomitean CAEP/6 päästöstandardit. CS100  on ensimmäinen tyyppi, joka alittaa vuonna 2004 asetetut normit 50 prosentilla NOx-päästöissä, savupäästöissä ja CO-päästöissä. NOx-päästöjen osalta alittuu myös vuoden 2013 lopussa voimaan astuva CAEP/8.

Cseriesin transsooniseksi nimitety siiven kaarevuus vähentää vastusta ja polttoaineen kulutusta. Katso tuore video Cseriesin-siivestä YouTube-palvelusta.

Bombardier valmistaa kahta eri versiota CSeries-koneperheestä. Pienempi maksimissaan 125-paikkainen CS100 on pituudeltaan 35 metriä, siivenkärkiväli 35,1 metriä ja maksimilentoonlähtöpaino MTOW on 58 967 kiloa. Konetyypin normaali matkustamokonfiguraatio on 110-paikkainen.

Suurempi, maksimissaan jopa 160-paikkainen CS300 on pituudeltaan 38,7 metriä, kärkiväli on samat 35,1 metriä ja MTWO on 65 317 kiloa. Konetyypin normaali matkustamokonfiguraatio on 135-paikkainen.

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on vahvistanut uusien koneiden tyyppimerkinnöiksi CS1 ja CS3.

Bombardier on saanut kaikkiaan 177 tilausta ja 131 tilausoptiota uudesta matkustajakoneestaan. Tilauksista 63 on CS100- ja 114 CS300-koneita. Cseries-koneiden suurimmat tilaajat ovat Republic Airways, Ilyushin Finance ja Lufthansa. Ensimmäinen konetyyppi on määrä toimittaa Malmö Aviationille vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä.


Uusi tuotantolaitos ja pitkät huoltovälit

Bombardier Aerospace on aloittanut elokuussa uuden Cseries-kokoonpanolinjaston rakentamisen Mirabeliin. Tuotantolaitoksen on määrä olla valmis vuoden 2014 puolivälissä, jonka jälkeen Bombardier on tuplannut Mirabelin tuotantolaitostensa koon noin 140 000 neliömetriin.

"Uusi tuotantolinja on valmistumassa suunnitelmien mukaan ensi kesänä", kertoi Cseries-ohjelman johtaja Robert Dewar.

Koneita rakennetaan nykyisin vanhan CRJ-linjaston tiloissa Mirabelissa kunnes se muutetaan uusiin tiloihin niiden valmistuttua.

Bombardier rakentaa parhaillaan myös maailmanlaajuista tukiverkostoa uudelle konetyypilleen. Yhtiön suunnitelmissa ovat pitkät 850 lentotunnin välein tehtävät huollot. Tarvittavien A- ja C-huoltojen välien pidentäminen tuo etua operaattoreille alentuneina huoltokustannuksina.

Lue myös: