CASA C295 laukaisi onnistuneesti Marte-merimaaliohjuksen

casa_martenet_airbusCASA C295MPA -meritoimintakone on onnistuneesti laukaissut siipiripustimestaan MBDA Marte  MK/2S -merimaaliohjuksen. Kyseessä oli mittalaitteilla varustettu ohjus ilman moottoria ja taistelukärkeä. Koesarjan päättäneellä laukaisulla varmistettiin lopullisesti uuden asejärjestelmän sopivuus CASA C295 -koneessa käytettäväksi.

C295MPA (Maritime Patrol Aircraft) on jo aiemmin hyväksytty käyttämään MK46-sukellusveneentorjuntatorpedoita. Marte puolestaan on jo aiemmin otettu käyttöön AW101- ja NFH90-helikoptereissa. Integrointi Eurofighter Typhooniin on parhaillaan käynnissä.

marte-nh90_MBDAMBDA Marte MK2/S on ammu-ja-unohda -tyyppinen keskimatkan meritorjuntaohjus. Se lentää aivan veden pinnan tuntumassa ja soveltuu käytettäväksi kaikissa sääolosuhteissa. Marte lentää maalin lähelle intertiaohjauksella ja lopulta hakeutuu kohteeseensa tutkansa avulla. Ohjus painaa 310 kiloa ja se on 3,85 m pitkä.

Eurooppalainen monikansallinen MDBA syntyi kun Matra BAe Dynamics ja Alenia Marconi Systems yhdistyivät vuonna 2011. Yhtiön omistavat BAE Systems, (37,5%), EADS /37,5%) ja Finmeccanica (25%).

Yhtiöllä on toimintaa viidessä eurooppalaisessa maassa sekä Yhdysvalloissa. Viime vuoden liikevaihto oli 3 miljardia euroa. MDBA on markkinajohtaja ohjusjärjestelmissä, joita on tarjolla 45 erilaista. Niitä ovat esim. Mica, ASRAAM, Rapier, Seawolf, Exocet, HOT ja Milan.

 

Lue myös: