CNN:n sotilaslähde vahvisti - USAF:n Rivet Joint lensi Ruotsin ilmatilaan

rc135_rivetjoint_usafYhdysvaltain puolustusvoimien edustaja on vahvistanut CNN:lle, että Ruotsin ilmatilaa 18. heinäkuuta loukannut ilma-alus oli USAF:n RC-135 Rivet Joint -tiedustelukone. Se lensi ilman lupaa Gotlannin yli. Venäläinen tutka oli ottanut koneen seurantaan Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa. Lento MH17 oli ammuttu alas vain päivää aikaisemmin.

Lentoposti.fi kertoi 31. heinäkuuta Svenska Dagbladetin uutisen perusteella vieraan valtion ilma-aluksen lentäneen yli 200 kilometrin syvyyteen Ruotsin ilmatilassa ennen kääntymistä etelään. Reitillä se ylitti Gotlannin saaren ja sivusi Öölantia. Kaikkiaan ilmatilanloukkaus kesti 14 minuuttia.

SvD:n nimeämättömät lähteet arvioivat jo viime viikolla koneen olleen amerikkalainen Boeing RC-135 Rivet Joint -tiedustelukone. Lehti julkaisi myös kartan koneen reitistä haltuunsa saamien tutkatallenteiden perusteella. Jutussa mainittiin myös venäläisen hävittäjän nouseminen ilmaan tunnistamaan amerikkalaiskonetta.

CNN:n mukaan RC-135-kone oli ollut normaalilla signaalitiedustelulennolla Itämeren yläpuolisessa kansainvälisessä ilmatilassa, kun ilmeisesti Kaliningradin enklaavissa sijaitseva venäläinen tutka otti sen seurantaansa. CNN käyttää sanaa "radar tracking", mikä ei välttämättä tarkoita tutkan lukitsemista yhteen maaliin.

Tutkaseuranta huolestutti kuitenkin RC-135:n miehistöä niin paljon, että he halusivat pois alueelta mahdollisimman nopeasti. Kone otti yhteyttä Ruotsin lennonjohtoon pyytäen ylilentolupaa, mutta sitä ei annettu. Tästä huolimatta amerikkalaiskone lensi maan ilmatilaan.

Ruotsin ilmavoimat ei lähettänyt hävittäjää tunnistamaan konetta, koska se oli radioyhteydessä lennonjohtoon.

CNN:n juttu

Kartta reitistä Svenska Dagbladetin artikkelissa (ruotsiksi)

Lue tarkemmat tiedot tapauksesta ja koneesta: