Endeavour räimäisi LAX:n yli - NASA:n upeat kuvat Kalifornian kierroksesta

endeavournet_lastflight3_nasaAvaruussukkula Endeavour saapui perjantaina viimeiseltä siirtolennolta Los Angeles International -lentokentälle. Ennen laskeutumista kello 13 paikallista aikaa sukkula ja sitä kuljettanut Boeing 747 Shuttle Carrier Aircraft tekivät näyttävän ja erittäin matalan ohilennon 50 metrissä katsojien riemuksi (klikkaa kuvat suuremmaksi ja katso video).

endeavour_lastflight4_nasa

Sukkulan saapuminen Los Angelesiin pysäytti mm. liikenteen kahdella moottoritiellä lentokentän lähellä autoilijoiden halutessa todistaa tapahtumaa. Väkeä oli kerääntynyt kaikkialle mediassa etukäteen kerrotun reitin varrelle. Lähes kaikki myös halusivat ikuistaa sukkulan vähintäänkin kännykkäkameralla.

Endeavour kiersi kuuluisien maamerkkien (mm. Golden Gate, Hollywood-kyltti ja Disneyland) ohella myös NASA:n kohteita Kaliforniassa. Yhdistelmä mm. lensi NASA Ames Research Centren yli. Samaten se ohitti USAF:n 30th Space Wingin tukikohdan.

Endeavour (OV-105) tavallaan palasi kotiin, sillä se on rakennettu osavaltiossa. Tapahtuma päätti sukkula-aikakauden ja samalla NASA:n Boeing 747 SCA -erikoiskuljetuskoneiden tarpeen. Sen miehistölle hetki oli siten myös nostalginen.

Endeavour korvasi onnettomuudessa tuhoutuneen Challengerin. Nimensä viimeisenä rakennettu sukkula sai kuuluisan englantilaisen löytöretkeilijan James Cookin (1728 - 1779) HMS Endeavour -aluksen mukaan.

 

Video LAX:n ylilennosta: YouTube

endeavournet_lastflight5_nasa

endeavournet_lastflight6_nasa

endeavournet_lastflight7_nasa

endeavournet_lastflight2_nasa