Espanja ja Belgia seuraavaksi vastuuseen Baltian ilmapuolustuksesta

spain_eurofighter_natoNATO:n järjestämän Baltian ilmapuolustuksen 40. rotaatio käynnistyy huomenna 7. tammikuuta. Espanja ja Belgia ottavat vastuun syyskuusta asti toimineilta Unkarilta ja Saksalta. Johtomaana toimii Espanja. Rotaatio kestää neljä kuukautta.

Operaatio tunnetaan nimellä Baltic Air Policing. Viron, Latvian ja Liettua ilmavoimilla ei ole omia hävittäjiä, mutta ne kuuluvat NATO:on. Puolutusjärjestö on vastannut Baltian ilmapuolustuksesta huhtikuusta 2004 asti, jolloin maat liittyivät siihen.

Espanja lähettää Šiauliain lentotukikohtaan Liettuaan neljä Eurofighter Typhoon -hävittäjää (otsikkokuvassa). Belgian neljä Lockheed Martin F-16 -hävittäjää tukeutuvat vastaavasti Ämarin tukikohtaan Virossa.

Baltic Air Policing -hävittäjät vastaavat ilmapuolustuksesta ja käyvät tunnistamassa kansainvälisessä ilmatilassa lentäviä vieraita sotilaskoneita. Liettuan puolustusministeriön mukaan NATO:n koneet tekivät Baltiasta viime vuonna 160 tunnistuslentoa.

Määrä on kasvanut: vuonna 2014 määrä oli 140 ja 2013 vain 47. Luvut heijastelevat lisääntynyttä lentotoimintaa Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa. T.T.

Lue myös: