Ulkoiselta olemukseltaan KF-21 Boramae muistuttaa hyvin paljon maailman parhaaksi kehuttua Lockheed Martin F-22 Raptor -ilmaherruushävittäjää. Boramaen nokan muodot, ilmanottoaukot, sivuvakaajat ja kaksimoottorisuus vaikuttavat tutuilta juuri Raptorista. Häiveominaisuuksiltaan se jäänee Raptorista ja uudemmasta F-35 Lightning II -häivehävittäjästä, sillä ainakin asekuorma kuljetetaan ainoastaan ulkoisissa ripustimissa. Toinen merkittävä ero on kaksipaikkainen versio, jota edellämainituista amerikkalaisista häivehävittäjistä ei ole tarjolla. Boramaeta valmistetaan yksi- ja kaksipaikkaisena versiona.
KAI kehittää KF-21 Boramae -hävittäjää yhdessä Etelä-Korean ja Indonesian kanssa. KF-X /IF-X -hankkeessa on mukana merkittävä määrä kansainvälisiä alihankkijoita. Esimerkiksi AESA-tutkan kehittäjä on Hanwha Systems, jonka kanssa kehitystyössä ovat olleet mukana Elta Systems sekä Saab ja LIG Nex1. Saab ilmoitti vuonna 2017 kehittävänsä AESA-tutkajärjestelmän algoritmeja korealaiseen hävittäjäohjelmaan. Etelä-Korea omistaa hankkeesta 60 prosenttia, Indonesia 20 prosenttia ja KAI yhteistyökumppaneineen loput 20 prosenttia.
Tuotannon odotetaan alkavan vuonna 2026 ja ensimmäiset 40 KF-21 -hävittäjää suunnitellaan toimitettavan Etelä-Korealle vuoteen 2028 mennessä. Kaikkiaan Etelä-Korean odotetaan ottavan käyttöön 120 Boramae-hävittäjää vuoteen 2032 mennessä. Indonesia puolestaan saisi hankkeessa 50 KF-21 -hävittäjää sekä teknologiansiirtoa. KF-21 Boramaen on määrä korvata Etelä-Korean ilmavoimien ikääntyvää McDonnell Douglas F-4E Phantom sekä Northrop F5E/F Tiger II -hävittäjäkalustoa. Etelä-Korea nousee KAI:n hankkeen myös harvinaiseen hävittäjävalmistajamaiden joukkoon, jossa ovat tähän mennessä olleet Yhdysvallat, Venäjä, Ruotsi, Kiina, Ranska. Saksa. Iso-Britannia ja Espanja. KAI:n aiempaa tuotantoa on mm. T-50 Golden Eagle -suihkuharjoituskone, jota on valmistettu noin 200 koneyksilön verran. Se on käytössä mm. Korean ilmavoimien taitolentoryhmä Black Eaglesilla. Samaa konetyyppiä KAI ja Lockheed Martin tarjosivat yhdessä Yhdysvaltain ilmavoimille seuraavaksi suihkuharjoituskoneeksi. Etelä-Korea tilasi vuonna 2014 myös 40 Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää, jotka hankitaan Yhdysvaltain ja Etelä-Korean hallitusten välisenä FMS (Foreign Military Sales) -kauppana. Yhdysvallat myönsi vuonna 2013 myyntiluvan Etelä-Koreaan kaikkiaan 60 häivehävittäjästä.
|
|||