Etelä-Korea ostamassa 36 Apache-taisteluhelikopteria

ah64net_boeingBoeing on voittanut kilpailutuksen Etelä-Korean uudesta taisteluhelikopterista, kertoi uutistoimisto Yonhap keskiviikkona. Tarkoituksena on ostaa 36 AH-64E Apache Guardian -kopteria. Kaupan arvoksi Yonhap mainitsee 1,6 miljardia dollaria. Apachen kanssa sopimuksesta kisasivat Bell Helicopter AH-1Z Viper and the Turkish Aerospace Industry (AgustaWestland) T-129B -helikopterit.

AH-64E Apache Guardian on kopterin uusin versio. Sen aseina ovat edelleen AGM-114 Hellfire -panssarintorjuntaohjukset, 70 mm Hydra-rakettikasetit sekä 30 mm Chain Gun -konetykki.

Roottorin yläpuolella on tulenjohtoon tarkoitettu AN/APG-78 Longbow -tutka. Se mahdollistaa ohjusmaalien lukituksen siten, että kopterista vain tutka on näkyvissä maastoesteen takaa.

E-versiossa uutta ovat esimerkiksi täyskomposiittirakenteiset roottorinlavat, aiempaa tehokkaammat T700-GE-701D-moottorit ja kyky ohjata miehittämättömiä ilma-aluksia (UAV).

Ensilentonsa Hughes Helicoptersin kehittämä Apache teki 1975 ja se oli alunperin tarkoitettu torjumaan Varsovan liiton panssariarmejoiden massiivista hyökkäystä Euroopassa. Sittemmin Apachea on käytetty taisteluissa mm. Irakissa ja Afganistanissa.

AH-64E Apache Guardian -versio julkistettiin lokakuussa 2012 ja se perustuu AH-64D Block III -kopteriin. Nyt tilattavat Apachet toimitetaan Etelä-Korealle 2016 alkaen kolmen vuoden aikana. Ne korvaavat vuosikymmeniä vanhat, jo Vietnamin sodastakin tutut AH-1 Cobrat.

Taisteluhelikopterien hankinta ei liity viime aikoina kiristyneeseen tilanteeseen Korean niemimaalla, sillä tarjouspyynnöt on tehty jo vuonna 2008. Samaa kertoo myös toimitusaikataulu. Silti päätöksenteko saattoi aikaistua Pohjois-Korean kasvaneen uhkan takia.