EU:n liikennevaliokunta kaatoi äänestyksessään lentotyön uudet työ- ja lepoaikamääräykset

sky_sunset_3Euroopan lentoturvallisuusviranomaisen EASA:n luonnos uudeksi työ- ja lepoaikasäännöksi (FTL) kaatui Euroopan parlamentin liikennevaliokunnan (TRAN) äänestyksessä. FTL-ehdotus kaatui liikennevaliokunnan äänestyksessä äänin 21 - 13. Hylkäyspäätös vie asian uudelleen EU:n täysistuntoon.

Liikennevaliokunnan mukaan uuden ehdotuksen on "kunnioitettava suhteellisuusperiaatetta". Valiokunta korostaa, että lentoaikasäännökset ovat tärkeitä poliittisia kysymyksiä ja niihin on puututtava yhdessä jo valmisteluvaiheessa.

Europarlamentin täysistunnolla on aikaa 25. lokakuuta saakka päättää enemmistön mukaan seuraako se liikennevaliokunnan päätöstä vastustaa uusia FTL-sääntöjä. Mikäli täysistunto asettuu liikennevaliokunnan kannalle nykysäännöt jäävät voimaan. Äänestyksen päivämäärää ei ole vielä vahvistettu.

EU:n tiedotteen mukaan luonnoksen lopullinen hylkääminen toisi negatiivisia vaikutuksia lentoturvallisuuteen.

EDA_logo"Äänestys vaarantaa toimenpiteet lentoturvallisuuden parantamiseksi. Turvallisuus on etusijalla EU:ssa ja ainoa päämäärä tämän asian kanssa. Lentäjien väsymys on erittäin vakava asia ja sen takia vahva EU-säännöstö on paikallaan" jyrähti EU:n liikennekomissaari Siim Kallas.

"Tämä ehdotus tuo yhteen parhaita turvallisuuskäytäntöjä kaikista EU:n jäsenvaltioista sekä viimeisimmistä tieteellisistä tutkimuksista. Haluamme näillä säännöillä vahvistaa Euroopan asemaa turvallisimpana alueena lentotoiminnalle".

"Saavuttaaksemme tämän meidän pitää pitäytyä tosiasioissa eikä harhaanjohtavissa kauhutarinoissa ja väärissä väitteissä. Odotamme avointa keskustelua täysistunnossa", Päättää Kallas.

Uusi FTL-ehdotus sisältää yli 30 säännöstä, joilla pyritään parantamaan miehistön suojaa väsymystä vastaan heikentämättä työoloja. Ehdotuksessa oli tärkeitä rajoituksia yötyölle, päivystykselle ja lennonaikaiselle levolle, kertoo EU:n tiedote.


ECA tyytyväinen välipäätökseen

Euroopan lentäjäjärjestö ECA on tyytyväinen Europarlamentin liikennevaliokunnan päätökseen. Järjestön mukaan äänestys antaa selvän signaalin, että komission on haettava ehdotukseen lisää turvallisuutta ja tutkimuksiin pohjautuvia tietoja lepoajoista taatakseen matkustajien turvallisuuden.

"EU parlamentti äänesti matkustajien turvallisuuden numero ykköseksi Euroopassa", sanoi ECA:n puheenjohtaja ja lentäjä Nico Voorbach.

"Olemme iloisia parlamentin päätöksestä ja onnittelemme heitä vahvasta turvallisuudentajustaan".

"Miehistön päivystyksen ja lentotyön 22 tunnin raja ei yksinkertaisesti ole turvallista. Jos komissio on tosissaan turvallisuushakuisuuden osalta niin tämä pitää muuttaa", jatkaa Euroopan kuljetusalan työläisten liiton ETF:n matkustamohenkilökuntakomitean puheenjohtaja Elisabetta Chicca.

FTL_marssi_1FTL-ehdotuksen hylkääminen avaa EU komissiolle mahdollisuuden harkita uudelleen olennaisia tekstimuutoksia ennen tulevaa täysistuntoa.

ECA:n mukaan tärkeimpiä kohtia olisivat  yöaikaisen maksimilentotyöajan rajoittaminen turvalliseen kymmeneen tuntiin kuten tiedemiehet ovat jatkuvasti kehottaneet. Tärkeänä pidetään myös selkeää 18 tunnin rajaa päivystyksen ja lentotyöajan maksimiksi

Lisäksi jäsenvaltioden tulisi saada pitää rajoittavammat työ- ja lepoaikasäädökset voimassa kansallisella tasolla. Ilman mitään erinäisiä poikkeuslupia sen sijaan, että EU-säännöstö olisi pakko ottaa käyttöön.