Euroopan ilmavoimien komentajat kokoontuivat EURAC 22 -yhteistyöpaneeliin Rovaniemelle

EURAC22_1Suomen Ilmavoimien isännöimä EURAC 22 -tilaisuus (European Air Chiefs Conference) järjestettiin Rovaniemellä 4.-6. huhtikuuta 2022. Osallistujia paneeliin saapui 21 Euroopan valtiosta. Yhteistyöpaneelin tavoitteena on ollut lisätä Euroopan ilmavoimien välistä yhteistyötä ja yhteistoimintaa sekä mahdollistaa Euroopan maiden ilmavoimien komentajiston välinen ajatustenvaihto ilmavoimaan liittyvissä ajankohtaisissa asioissa.

Rovaniemen EURAC 22 -tilaisuutta isännöi Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen ja seremoniamestarina toimi Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen. Tilaisuuden teemana oli nykyaikainen huoltovarmuus, erityisesti pienen valtion näkökulmasta tarkasteltuna.

EURAC22_2Paneelikeskustelujen alustajina toimivat Puolustusvoimien strategiapäällikkö kenraaliluutnantti Kim Jäämeri, Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö kenraaliluutnantti Timo Kakkola ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen johtaja insinöörikenraalimajuri Kari Renko. Teollisuuden näkökulmasta huoltovarmuudesta luennoivat Patria Finland Divisionin ilmailun johtava asiantuntija Kimmo Hyvärinen, puolustusliiketoiminnan myynti- ja asiakkuusjohtaja Tuure Lehtoranta Insta Group Oy:stä sekä Millogin toimitusjohtaja diplomi-insinööri Sami Pitkänen.

Jokinen"On ollut hienoa saada isännöidä tätä arvovaltaista yhteistyöpaneelia kolmen vuoden koronan aiheuttaman tauon jälkeen ja päästä keskustelemaan muiden eurooppalaisten ilmavoimakomentajien kanssa aiheista, jotka ovat viimeaikaisten  - jopa odottamattomien - tapahtumien vuoksi nousseet tärkeämmiksi kuin vielä hetki sitten uskoimmekaan. Paneelimme teema, huoltovarmuus, on Covid19-pandemian ja Ukrainan sodan myötä ajankohtaisempi kuin vuosikymmeniin", totesi Suomen ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Jokinen.

"Myös poliittiset päättäjät ovat heränneet entistä vahvemmin siihen tosiasiaan, että sotilaalliseen uhkaan varautuminen vaatii paitsi riittävät resurssit, mutta myös poliittista päätöksentekokykyä. Suomi ja Rovaniemi sotahistoriansakin puolesta on erinomainen ympäristö näiden aiheiden käsittelyyn. Ajatuksemme ovat vahvasti ukrainalaisten tukena heidän puolustaessaan rohkeasti maataan",  jatkoi kenraalimajuri Jokinen.

HN_2021_1EURAC-tilaisuus järjestetään vuosittain ja tapahtuman isännöintivastuu kiertää osallistujamaiden kesken. Edellisen kerran EURAC on järjestetty Suomessa vuonna 2002. Euroopan ilmavoimien komentajien EURAC-yhteistyöpaneeli on perustettu vuonna 1993. EURAC-paneelin jäsenistöön kuuluu tällä hetkellä 28 valtiota.MH