"Kiitos ESA:n jäsenmaiden vahvasta tuesta Space19+ -ministerikokouksessa vuonna 2019 Eurooppa on ottamassa paikan avaruustutkimuksen ytimessä", sanoi ESA:n pääjohtaja Jan Wörner järjestön tiedotteessa.
Ministerikokouksessa ESA sai 14,4 miljardin euron rahoituksen seuraaville viidelle vuodelle.
Avaruuteen pääsyyn liittyviä hankkeita Ariane 6 ja Vega-C -kantorakettien kilpailukyvyn parantaminen mm. kehittämällä rakettien ylintä vaihetta. Vega-C:n ensilaukaisua odotetaan vuodelle 2021.
ESA:n työlistalla on myös kehitteillä olevan uudelleenkäytettävän miehittämättömän Space RIDERin saaminen valmiiksi. Aluksen on määrä nousta avaruuteen Vega-C -kantoraketin avulla vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä Euroopan avaruuskeskuksesta Kourousta Ranskan Guineasta. Myös avaruuskeskusta on määrä modernisoida.
"Monimuotoisuuden ei tulisi ESA:ssa koskea ainoastaan alkuperää, ikää, taustaa tai sukupuolta vaan myös fyysisiä rajoitteita. Tehdäksemme tästä unemasta todellisuutta käynnistän astronauttihaun ohella myös Parastronaut-projektin - innovaation, jonka aika on tullut", jatkoi Parker viitaten liikuntarajoitteistenkin tulevaan avaruusmatkailumahdollisuuteen. Hakuaika ESA:n astronauttikoulutukseen alkaa 31. maaliskuuta 2021 ja päättyy 28. toukokuuta 2021. ESA huomioi ainoastaan tänä aikana ESA Career -verkkosivun kautta jätetyt hakemukset. Hakijoilla on tämän jälkeen edessään kuusivaiheinen valintaprosessi, jonka odotetaan valmistuvan lokakuussa 2022.
Kuvassa oikealla valitut Tim Peake, Samantha Cristoforetti, Andreas Mogensen, Alexander Gerst, Thomas Pesquet jaLuca Parmitano. Seitsemäs astronautti Matthias Maurer liittyi joukkoon vuonna 2015. Heistä kaikki ovat Maureria lukuunottamatta käyneet avaruuslennolla. Hänet on nimetty avaruuslennolle, joka on aikataulutettu syksylle 2021. ESA kouluttaa astronauttinsa Saksan Kölnissä sijaitsevassa astronauttikeskuksessa. Peruskoulutus on yhden vuoden mittainen, jota seuraavat jatkokoulutusvaihe ja tehtäväkoulutusvaihe. Aiemmin maksimi-ikä astronauttikoulutukseen on ollut 50 vuotta.
Osa ESA:n astronauteista on viettänyt eri tehtävien aikana yhteensä yli 360 päivää avaruudessa. Euroopan avaruusjärjestö ESA on 22 jäsenvaltion kansainvälinen järjestö, joka yhdistää resursseja mahdollistaen Euroopalle laajat mahdollisuudet avaruustutkimuksen osalta.
|
|||