F/A-18 Hornetit valvovat pian ilmatilaa Suomenlahden molemmilla puolilla

spain_Hornet_Ejercito_del _Aire_1Baltian ilmatilan valvonnasta vastaava NATO:n Baltic Air Policing -operaatio tuo ensi kertaa Viroon McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -hävittäjiä, kun Espanjan ilmavoimat Ejército del Aire ottaa vastuun toiminnasta Ämarin tukikohdassa. Kahdesta edellisestä päivystysjaksosta ovat vastanneet Saksan Luftwaffen Eurofighterit.

Vahdinvaihto tapahtuu puolilta päivin keskiviikkona, kertoo Viron yleisradio Eesti Rahvusringhääling (ERR). Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Virossa päivystää Hornet-koneita. Siten Suomenlahden molemmilla puolilla ilmatilaa turvataan jonkin aikaa samalla konetyypillä.

Sen sijaan myös Baltic Air Policing -operaation käytössä olevassa Šiauliain tukikohdassa Liettuassa päivysti syksyllä 2014 Kanadan ilmavoimien CF-188 Hornet -hävittäjiä (lue lisää linkistä jutun lopussa).

spain_Hornet_Ejercito_del _Aire_2Virossa kahdesta edellisestä vahtivuorosta vastasivat Saksan Luftwaffen Eurofighterit. Ainoastaan päivystävää yksikköä vaihdettiin. Ämarissa on ollut myös muiden NATO-maiden Eurofighter- ja Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon -hävittäjiä.

Šiauliaissa BAP-päivystyksestä ovat talven vastanneet Hollannin F-16AM-koneet. Nyt sinne saapuu Puolan ilmavoimien F-16C-hävittäjiä. Liettuassa on myös ollut useana vuotena espanjalaisia Eurofightereitä (kuvassa alla).

eurofighter_bap_spanishairfoceNATO:n Baltic Air Policing -nimellä tunnettu valvontatehtävä käynnistyi huhtikuun alussa vuonna 2004 tukemaan liittoumaan jäseninä olevien Baltian maiden ilmapuolustusta. Virolla, Latvialla ja Liettualla ei ole omia hävittäjäkoneita.

Baltic Air Policing -operaatiosta vastasi aiemmin yksi valtio. Ukrainan tilanteen kiristymisen myös määrä nostettiin kahteen ja samalla otetiin aiemman Šiauliain ohella käyttöön Ämarin tukikohta Virossa.

Viime viikolla 25. huhtikuuta Ämari oli myös otsikoissa, koska siellä vieraili kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjää (lue lisää linkistä alla) T.T.

Lue myös: