Finavian Helsinki-Vantaan aurinkovoimala on otettu käyttöön - suunnitelmissa jo laajennus

Helsinki_Airport_SouthWing_ulkoaHelsinki-Vantaan lentoseman terminaalin T2 katolla sijaitseva Finavian aurinkovoimala on otettu käyttöön. Suunnitelmissa on jo laajennus, jonka myötä aurinkovoimalla voitaisiin kattaa jopa noin 10 prosenttia  terminaalin uuden eteläsiiven sekä tulevan länsisiiven sähkönkäytöstä.

Lentoaseman terminaalin katolla olevat paneelit on suunnattu etelään ja lounaaseen. Voimala on teholtaan noin 140 kWp. Finavian tavoitteena on saada aurinkovoimala myös parhaillaan rakenteilla olevaan länsisiipeen vuoteen 2020 mennessä. Tuolloin kyseessä olisi yhteensä jo noin 500 kWp:n järjestelmä.

lansisiipi_2017_1Finavian tavoitteena on yhtiön kaikkien 21 lentoaseman toiminnasta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen painaminen nollaan jo vuonna 2020.

Aurinkoenergian tuotannon lisäksi Finavialla on käynnissä selvitystyö aurinkojärjestelmien heijastusvaikutuksista lentoliikenteelle. Lentoaseman paneelit onkin suunnattu poispäin kiitotiestä. Suurin syy tähän on kuitenkin auringon kiertosuunta.

Finavian lisäksi myös Finnair on ottanut käyttöön oman aurinkovoimalan lentoasemalle valmistuvan Cool-rahtiterminaalin katolla. Finnairin järjestelmässä katolle on asennettu 1 200 aurinkopaneelia, joista jokaisen teho on 260 W. Aurinkovoimalan arvioidaan tuottavan energiaa noin 265 MWh vuodessa. Tuoton odotetaan olevan noin 10 prosenttia rahtiterminaalin vuotuisesta energiatarpeesta.

Lue myös: