Finnair lopettaa lennot Tampereelle ja Turkuun - osa lennoista oli jo aiemmin korvattu bussikuljetuksilla

Norra_EMJ_ATRFinnair lopettaa Tampereen ja Turun lennot 1. toukokuuta.  Lennot Finnair korvaa bussiyhteyksillä, jotka lähtevät Turusta ja Tampereelta kello 04:05 ja vievät asiakkaat Helsinki-Vantaalta lähteville aamulennoille. Vastaavasti bussivuorot tuovat asiakkaat Helsinki-Vantaalta Turkuun ja Tampereelle myöhään illalla. Tampere-Pirkkalasta laajoja lentoyhteyksiä tarjoaa nykyisin airBaltic, jonka haltuun lentoyhteydet jäävät nyt aiempaa vahvemmin.

Finnair on jo aiemmin korvannut keskipäivän lentovuorot bussiyhteyksillä vähentääkseen Turun ja Tampereen reittien hiilidioksidipäästöjä. Alkuvuodesta 2023 Finnair ilmoitti korvaavansa myös Turun ja Tampereen aamun ja keskiyön lennot bussiyhteydellä aikävälillä 3.1.-1.5.2023.

”Tampereen ja Turun lennot ovat lyhyitä ja päästömääriltään suuria suhteessa reittien pieniin matkustajamääriin – lentojen täyttöaste on ollut noin 35 prosenttia. Maakuljetus eli bussi tai juna on siksi järkevin vaihtoehto yhteyksiin Helsinki-Vantaan lentoaseman ja näiden kaupunkien välillä", sanoo Finnairin verkostosta vastaava johtaja Perttu Jolma.

Suurin osa Finnairin lennoille esimerkiksi Tampereen seudulta tulevista asiakkaista tulee muuten kuin lentäen Helsingistä lähteville lennoille. Näin oli jo vuonna 2019 ennen koronapandemiaa, jolloin tarjolla oli useita lentoja päivässä: 70 prosenttia Finnair Plus -jäsenistä, joiden kotiosoite oli Tampereella, aloitti lentomatkansa Helsinki-Vantaalta.

”Lentojen peruminen on niitä käyttäneille asiakkaille varmasti pettymys, ja olen pahoillani vaivasta, joita tämä heille aiheuttaa. Meidän on kuitenkin katsottava tässä kokonaisuutta, sekä taloudellista puolta että ympäristövaikutuksia", jatkaa Jolma.

Finnair on lentänyt Turkuun ja Tampereelle lentoja, joissa lähtö on myöhään illalla Helsingistä ja vastaavasti aikaisin aamulla Turusta tai Tampereelta. Toukokuun alusta lähtien Finnair operoi päivittäin yhteensä neljä bussivuoroa Turun ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä ja vastaavasti neljä vuoroa Tampereen ja Helsinki-Vantaan välillä.

Seuraava muutos tapahtuu 8. toukokuuta, josta lähtien bussivuorot lähtevät Turusta ja Tampereelta keskustan linja-autoasemilta, eivätkä ne enää kulje Turun ja Tampereen lentoasemien kautta.

Kun bussilipun ostaa samaan varaukseen jatkolennon kanssa, Finnair huolehtii asiakkaiden jatkoyhteyksistä myös tilanteessa, jossa bussi tai lento on jostain syystä viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta. Bussiyhteydellä Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuvalla asiakkaalle on myös käytössään priority-lähtöselvitys ja -turvatarkastus, mikä nopeuttaa lennolle siirtymistä.

Finnair viestii lentojen loppumisesta suoraan asiakkaille, joilla on varaus Turun ja Tampereen reiteille toukokuun alusta eteenpäin. Asiakas voi valita Finnairin järjestämän korvaavan bussiyhteyden tai perua lennon ja hakea lipun takaisinmaksua.

Finnair huomauttaa myös, että Turun ja Tampereen lentojen aikataulutettu aika on 35 minuuttia, mutta varsinainen lentoaika on vielä lyhyempi, noin 25 minuuttia. Näin lyhyitä lentoja ei Finnairin mukaan yleensä maailmalla lennetä kuin sellaisilla alueilla, joissa maasto on vaikeakulkuista ja lennoilla ylitetään esimerkiksi merialue tai vuoristoa. Euroopassa raideliikenne on vienyt myös ympäristösyistä markkinat lyhyiltä lennoilta. Esimerkiksi Saksassa Lufthansa tekee yhteistyötä Deutsche Bahnin kanssa.

Turun ja Tampereen lentoja on operoinut Finnairin osaomistusyhtiö Norra, joka haki alkuvuodesta lisää lentäjiä ja matkustamohenkilökuntaa. Yhtiö kertoi lentävänsä jo enemmän kuin ennen pandemiaa eli koneille on käyttöä aiempaa enemmän.

AB_A220_apron_2Tampere-Pirkkalan lennot jäävät Finnairin vetäytymisen myötä entistä vahvemmin latvialaisen airBalticin huomaan. airBaltic lentää Tampere-Pirkkalasta nykyisin Kööpenhaminaan, Müncheniin, Amsterdamiin, Malagaan ja Rodokselle. Kesälle avataan uudet reitit Tampere-Pirkkalasta Nizzaan ja Milanoon. Näiden lisäksi lennot Riikaan tarjoavat jatkolentoja airBalticin reittiverkostossa yli 70 kohteeseen.

Turun osalta lentoyhteksiä on jatkossa SAS:lla Tukholmaan ja Wizzairilla esimerkiksi Roomaan ja Gdanskiin sekä Amapola Flygillä Maarianhaminaan.