Finnairilta positiivinen tulosvaroitus - strategian toimeenpano on edennyt ennakoitua paremmin

FinnairA350tailFinnair antoi positiivisen tulosvaroituksen ja nostaa vertailukelpoista liiketulosta koskevaa ohjeistustaan koko vuodelle 2023. Suomalaisyhtiö arvioi matkustuksen kysynnän jatkuvan aiemmin ennakoitua vahvempana, polttoaineen hintakehitys on ollut ennakoitua suotuisampaa ja koska yhtiön strategian toimeenpano on edennyt ennakoitua paremmin. Liiketulos yltää jopa vuoden 2019 tasolle tai ylittää sen.

Aiemmasta ohjeistuksestaan poiketen yhtiö arvioi, että vertailukelpoinen liiketulos todennäköisesti yltää vuoden 2019 tasolle, joka oli 162,8 miljoonaa euroa. On myös mahdollista että tulos jopa ylittää sen. Koko vuoden 2023 liikevaihdon osalta Finnair arvioi edelleen, että se ei vielä yllä vuoden 2019 tasolle, joka oli 3 097,7 miljoonaa euroa.

Paremman tulosnäkymän myötä Finnairin strategian mukainen vähintään viiden prosentin vertailukelpoinen liikevoittomarginaalitavoite vuoden 2024 puolivälistä lähtien saavutettaisiin 12–18 kuukautta ennakoitua aiemmin.

Finnairin toimintaympäristön epävarmuus kuitenkin jatkuu edelleen, koska polttoaineen hinta on yhä korkea, ja Venäjän ilmatilan sulun loppuminen ei ole näköpiirissä. Lisäksi inflaation ja korkotason nousun vaikutusten laajuus kysyntään ja kustannuksiin on epävarmaa.

Finnairin 27. huhtikuuta 2023 julkaisemassaan tulosohjeistuksessa yhtiö arvioi, että sen koko vuoden 2023 liikevaihto kasvaa huomattavasti sekä vertailukelpoinen liiketulos paranee huomattavasti vuodesta 2022 erityisesti siksi, että vuoden 2022 ensimmäinen puolisko oli sekä pandemian että suljetun Venäjän ilmatilan vahvasti rasittama.

Tuolloin Finnair arvioi, että liikevaihto ja vertailukelpoinen liiketulos eivät kuitenkaan vielä yltäisi vuoden 2019 tasolle.

Finnair tarkentaa tulevaisuuden näkymiään ja ohjeistustaan koko vuoden 2023 osalta 21. heinäkuuta 2023 julkaistavan puolivuosikatsauksen yhteydessä.

Lue myös:

Artikkeli: Finnairin Topi Manner: katsomme itään, etelään ja länteen – sopeudumme uusiin realiteetteihin