Finnairin, JAL:n ja British Airwaysin Japanin ja Euroopan välisten lentojen yhteishanke starttaa huhtikuun alusta

JAL_HK_4Japan Airlines ja sen oneworld-allianssikumppanit British Airways ja Finnair aloittavat suunnittelemansa Euroopan ja Japanin välistä lentoliikennettä koskevan Siberian Joint Business -yhteishankkeen 1. huhtikuuta 2014.

Yhteishanke tarkoittaa sitä, että nämä kolme lentoyhtiötä suunnittelevat yhdessä Japanin ja Euroopan välisten lentojen aikatauluja ja hinnoittelua ja jakavat niistä saamansa tuotot. Asiakkaat hyötyvät entistä joustavammista reittivaihtoehdoista ja edullisemmista hinnoista.

Viime lokakuussa Japanin viranomaiset hyväksyivät lentoyhtiöiden suunnitelman Finnairin liittymisestä yhteishankkeeseen, jonka British Airways ja Japan Airlines aloittivat vuonna 2012. Helmikuussa lentoyhtiöt yhdistivät hinnoittelunsa tiettyjen matkustusreittien lennoilla 1. huhtikuuta 2014 alkaen.

Finnair_Pekka_Vauramo_2”Siitä lähtien, kun viranomaiset näyttivät vihreää valoa liittymisellemme yhteishankkeeseen, olemme tehneet kovasti töitä uusien kumppaneidemme kanssa saadaksemme yhteistyön hyvin alkuun”, kertoo Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

”Yhdessä meistä kolmesta tulee Euroopan ja Japanin välisen lentoliikenteen suurin yksittäinen toimija, joten pystymme tarjoamaan asiakkaille erittäin kilpailukykyisen palveluvalikoiman tällä tärkeällä markkina-alueella.”

Yhteishanke avaa kaikkien kolmen lentoyhtiön verkostot Japanin ja Euroopan välillä, ja sen myötä lentoyhtiöt voivat tehdä yhteistyötä toiminnan laajentamiseksi tällä kasvavalla ja tärkeällä markkina-alueella. Sopimus myös vahvistaa oneworld-allianssia ja parantaa sen kilpailuasemaa maailmanlaajuisessa lentoliikenteen allianssien välisessä kilpailussa.

 
Asiakkaat hyötyvät hankkeesta

Asiakkaille tarjoutuu mahdollisuus yhdistellä kolmen lentoyhtiön lentoja ja optimoida siten aikataulut ja hinnat. Varauksen tekeminen ja lähtöselvitys ovat mahdollisia internetissä mille tahansa kolmesta lentoyhtiöstä riippumatta siitä, minkä yhtiön lennosta on kyse. Asiakaspalvelu on integroitu kaikissa kolmessa yhtiössä ja yhteydet häiriötilanteissa toimivat paremmin kaikkiin kolmeen lentoyhtiöön.

JALFIN_tailsTällä hetkellä Finnair lentää päivittäin Helsingistä Tokioon, ja kesäaikaan myös Osakaan ja Nagoyaan lennetään päivittäin (talvella viidesti viikossa). Lennot yhdistävät Japanin yli 50 Finnairin kohteeseen Euroopassa.

Japan Airlines lentää päivittäin Tokiosta Helsinkiin, Frankfurtiin, Pariisiin ja Lontooseen, ja British Airways lentää päivittäin (9.4.2014 alkaen) Lontoosta Tokioon sekä Naritan että Hanedan lentokentille.

”Kolmen lentoyhtiön yhteistyö Euroopan ja Japanin välisessä lentoliikenteessä on keskipitkän aikavälin suunnitelmamme tärkeimpiä virstanpylväitä”, sanoo Japan Airlinesin toimitusjohtaja Yoshiharu Ueki.

”Entistä tiiviimpi yhteistyö oneworld-kumppaneidemme British Airwaysin ja Finnairin kanssa tuo asiakkaillemme saumattomampia ja yhdenmukaisempia palveluita ja enemmän vaihtoehtoja matkustamiseen.”

British Airwaysin toimitusjohtaja Keith Williams toteaa: ”Finnairin liittyminen British Airwaysin ja Japan Airlinesin yhteishankkeeseen avaa lukuisia uusia mahdollisuuksia Japanin ja Euroopan välillä matkustaville asiakkaille. Laajentuneen reittivalikoiman, edullisten hintojen ja parempien kanta-asiakasetujen vuoksi nyt jos koskaan on hyvä aika ryhtyä suunnittelemaan idän ja lännen välistä lentoa.”

Helsingistä lähdettäessä kalleimmat suorat lennot Japanin kohteisiin Tokioon, Osakaan ja Nagoyaan maksavat liikemiesluokassa hieman reilut 6000 euroa ja halvimmat noin 3300 euroa. Lippuluokissa on eroavaisuuksia mm. muutosten, palautusten ja peruutusten osalta.

Turistiluokan kalleimmat lipputyypit maksavat reilut 1700 euroa. Halvimmat liput on tarjolla operointipäivämäärien mukaisesti lokakuun puolivälistä joulukuum puoliväliin jolloin halvimman luokan lipun saa jopa 278 eurolla. Eri lipputyypeillä on erilaisia rajoituksia myös turistiluokassa.

Mikäli matkaan lähdetään Suomen maakuntakentiltä lisätään turistiluokassa lipun hintaan 12-62 euroa lähtöpaikasta riippuen. Hintojen suuruusluokka on samalla tasolla mikäli lähtöpaikka olisi Frankfurt, Pariisi tai Lontoo ja kohteen olisi Tokio. Lasten (2-11v) osalta hinnat ovat 75 prosenttia aikuisten hinnoista ja sylilasten (0-1v) osalta 10 prosenttia.

Esimerkkejä lippuhinnoittelusta voi tarkastella myös Lentoposti.fi:n aiemmasta uutisesta: Yhteishinnoiteltujen lippujen myynti Finnairin, JAL:n ja BA:n lennoille Japaniin alkoi


Finnair mukana myös Atlantin liikenteen yhteishankkeessa

Finnair on syventänyt yhteistyötä oneworld-allianssiyhtiöiden kanssa myös lännessä. Yhtiö liittyi maaliskuussa 2013 American Airlinesin, British Airwaysin ja Iberian Atlantic Joint Business -yhteishankkeeseen Pohjois-Atlantin liikenteen osalta.

Transatlanttisen yhteistyön myötä lennetään kaiken kaikkiaan jopa 102 päivittäistä edestakaista reittiä Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä 42 kentälle Atlantin molemmin puolin. Tämän lisäksi tarjolla on 163 jatkoyhteyttä Pohjois-Amerikassa ja 126 Euroopassa.