FinnHEMS huolehtii nyt itse Suomen lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden lentotoiminnasta

EC145_FH50_HEMS_1Lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden lentotoiminta siirtyi kokonaan valtionyhtiö FinnHEMSin omaksi tuotannoksi 11. helmikuuta, kun FinnHEMSin ja lento-operaattori Babcock Scandinavian AirAmbulancen välinen palvelusopimus päättyi. Jatkossa valtakunnallista HEMS-lentotoimintaa kaikissa Suomen tukikohdissa operoi FinnHEMSin tytäryhtiö FinnHEMS Lentopalvelut Oy. 

 FinnHEMSin uusi lentotoimintaorganisaatio on toiminnassa nyt kaikissa kuudessa tukikohdassa. Pohjoisissa tukikohdissa on vielä meneillään viimeisiä määräysten mukaisia lentävän henkilöstön konversiokoulutuksia. 

"Suuri hallinnollinen muutos vietiin läpi annetussa määräajassa, hyvin tiiviissä aikataulussa. Oman lentotoiminnan rakenteet ovat nyt koossa: henkilöstö, kalusto ja lentotoimintaorganisaatio käsikirjoineen", sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.

"Työ henkilöstöasioiden ja toiminnan kehittämisen parissa jatkuu", jatkaa Huhtinen.

Finnhems_pilot_1FinnHEMSin vastuullinen lentotoimintaorganisaatio astui voimaan jo 1.1.2022 alkaen. Aiemmin julkistettujen muutosten myötä FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen otti vastuulleen myös lentotoimintaorganisaation vastuullisen johtajan tehtävät.

Lentotoimintaa kaikissa tukikohdissa operoi tytäryhtiö FinnHEMS Lentopalvelut, johon pohjoisten tukikohtien henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella.

 
Helikopterit ja lentohenkilöstö FinnHEMSille vaiheittain

 Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi lääkärihelikopteritoiminnan lentotoiminnan muutoksesta vuonna 2019. Tavoitteena oli, että FinnHEMS tuottaisi lentotoiminnan vuodesta 2022 alkaen ja hankkisi siihen tarkoitukseen omat helikopterit sekä ohjaamomiehistöt. 

 FH_ohjaamoVuoden 2020 syksyllä FinnHEMS hankki eteläisten tukikohtiensa operaattorin tytäryhtiökseen. Nyt loppuun viety muutos yhdisti pohjoisen alueen lentotoiminnan osaksi tytäryhtiö FinnHEMS Lentopalveluiden lentotoimintaorganisaatiota.

 Pohjoisten tukikohtien lentävä henkilöstö siirtyi FinnHEMSille liikkeenluovutuksella. FinnHEMS on sopinut nyt käytössä olevien EC135- ja H145-helikoptereiden vuokraamisesta seuraaviksi viideksi vuodeksi väliaikaisratkaisuna ennen omaa helikopterilaivastoa.

FinnHEMS käynnisti keväällä 2021 helikopterihankkeen, joka toteutetaan kilpailullisena neuvottelumenettelynä. Tavoitteena on saada hankittua helikopterikalusto kahden uuden tukikohdan käyttöön.

 Varsinaisesta ensihoidosta vastaavat jatkossakin yliopistolliset sairaanhoitopiirit ja Lapin sairaanhoitopiiri.

Lue myös: