G-vitamiiniä Oripäässä: Mikko Jägerholmista taitolennon Pohjoismaiden mestari

mikkojagerholm_NAC1012powerOripään lentokentällä eilen illalla päättyneissä taitolennon Pohjoismaiden ja Suomen mestaruuskisoissa Advanced-luokan voitto jäi järjestäjämaahan. Runsaasti aiemminkin menestystä kerännyt Mikko Jägerholm nappasi Jakovlev Jak-55 -koneellaan kirkkaimman mitalin. Kisat alkoivat 15. heinäkuuta tymän haitatessa aloitusta. Tapahtuman käytännön organisoinnin hoiti rutiinilla Turun Lentokerho.

Kakkossija haastavassa Advanced-luokassa tuli myös Suomeen, sen nappasi Ultimate 10-300 -koneella lentänyt Tapio Pitkänen. Hän toimii myös Suomen Ilmailuliiton puheenjohtajana, joten luottamustoimet ja menestyksen urheiluilmailun huipulla voi selvästi yhdistää.

Kolmanneksi lensi Ruotsin Joakim Grepe koneenaan BK-1. Kaikkiaan luokassa oli viisi osallistujaa.

Huono sää kiusasi SM- ja PM-kisojen alkua. Kilpailun avauspäivänä lennettiin vain yksi kisalento. Toinen päivä jouduttiin perumaan kokonaan sateen ja matalan pilvikorkeuden vuoksi. Kolmannen kilpailupäivän sää osoittautui ennusteita paremmaksi. Kilpailun johto päätyikin vetämään koko kisan läpi tiistaina.

Kilpailulentoja kertyikin päivän aikana huimat 41 ja kahdessa ylimmässä luokassa lennettiin kaikki kolme ohjelmaa – tunnettu, vapaa ja tuntematon ohjelma. Sportsman-luokan mitalit jaettiin kahden lennetyn ohjelman perusteella.

Kaikissa luokissa kultamitalit jäivät Suomeen, toki vähäiset osallistujamäärät selittävät tätä. Intermediate-luokka oli kahden kauppaa. Korkeammalle korokkeelle nousi Olli Toivanen ja toiseksi sijoittui Kari Kemppi. Molemmat lensivät Christen Eaglella, tosin eri koneyksilöillä.

Sportsman-luokassa oli mukavat kahdeksan osanottajaa. Kullan nappasi Christen Eaglella Sami Mustonen. Toiseksi tuli Decathlonilla lentänyt Tanskan Henrik Larsen ja kolmanneksi Risto Nieminen jälleen Christen Eaglella.

Primary-luokassa lensi yksin Jorma Sipiläinen Cessna 150 Aerobatilla.

Taitolento Oripäässä jatkuu, sillä 20. heinäkuuta käynnistyvät purjetaitolennon SM- ja PM-kisat, joka jatkuvat sunnuntaihin asti. Huominen torstai on varattu harjoittelulle.

Oripäässä on kilpailuille tarjolla mainiot olosuhteet, sillä kentän normaalistikin hyvän varustuksen ohella alueella on vielä käytössä Okra-maatalousnäyttelyä varten pystytettyja rakennelmia. Esimerkiksi palkintojenjaot tapahtuvat komealla esiintymislavalla.