Gripen E -hävittäjien sarjatoimitusvaihe käyntiin - kaksi uutta hävittäjää Ruotsille ja neljä Brasilialle

Saab_GR_delivery_2021_2Saabin Gripen E -hävittäjäohjelma on edennyt merkittävästi ja siirtynyt sarjatoimitusvaiheeseen. Kaikkiaan Linköpingin tuotantolinjalla on jo 30 uutta Gripeniä ja vuoden 2022 aikana Gripen E:n odotetaan saavan sotilasilmailun tyyppihyväksyntä. Saabin mukaan hävittäjäohjelma on myös aikataulussa mahdolliseen HX-hankkeen toimitusaikatauluun nähden.

Keskiviikkona 24. marraskuuta Saab esitteli Linköpingissä kuusi ensimmäistä sarjavalmisteista Gripen E ‑hävittäjää, jotka ovat lähteneet tehtaalta ja siirtyneet toimitusvaiheeseen. Hävittäjistä kaksi toimitetaan Ruotsin ilmavoimille ja neljä Brasilian ilmavoimille.

Saab_GR_delivery_2021_1”Toimitusvaiheen alkaminen näillä neljällä Brasilian ilmavoimien ja kahdella Ruotsin ilmavoimien koneella on hyvin tärkeä saavutus Gripen‑ohjelmalle. Se osoittaa, että meillä on valmis tuote ja pystymme täyttämään sopimusvelvoitteemme”, sanoi Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

Tällä hetkellä Saab Gripen E -hävittäjiä on käytössä yhdeksän koelentokonetta, joista yksi on Brasiliassa. Tuotantolinjalla on koneita yli 30 eri vaiheissa ja tukijärjestelmät ovat joko valmiina tai tuotannossa.

Nyt käynnistyy toimitusvaihe, jossa ei ole kyse vain hävittäjän toimituksista vaan kokonaisjärjestelmästä. Samalla Saab suorittaa viimeisiä toimia hakeakseen sotilasilmailun tyyppihyväksyntää. Lähes 90 prosenttia työstä tämän osalta on jo tehty.

Ensimmäisen vientiasiakkaan eli Brasilian neljä sarjavalmisteista Gripen E -hävittäjää on määrä toimittaa Anapoliksen lentotukikohtaan Brasilian ilmavoimien käyttöön vuoden 2022 aikana. Hävittäjätoimitusten lisäksi käynnissä on eri tukitoimintoihin liittyvien laitteiden toimituksia mukaanlukien tehtäväjärjestelmät ja koulutuslaitteet.

Ensimmäisten koelentäjien lisäksi Brasilian ilmavoimille on koulutettu mm. neljä operatiiviseen toimintaan kykenevää Gripen E -hävittäjäohjaajaa.

”Olen tyytyväinen voidessani todistaa taas yhden vaiheen toteutumista F-39 Gripen ‑koneen toimitusohjelmassa. Kone on avainasemassa Brasilian ilmavoimien suorituskyvyn kehittämisessä. Tämä hanke edustaa Brasilialle aivan uutta teknologista tasoa, ja se on keskeinen osa puolustusteollisen perustamme kehittämistä”, kertoi Brasilian ilmavoimien komentaja kenraali Carlos de Almeida Baptista Junior.

GripenE_ilmassaRuotsin ilmavoimien kanssa koelentoja on suoritettu Malmenin lentotukikohdassa ja toimitusten lisäksi teknisen henkilöstön koulutukset käynnistetään vuoden 2022 aikana.

”Nämä toimitukset ovat tärkeä osa suorituskykymme vahvistamista ja Ruotsin puolustusta. JAS 39 E Gripen parantaa Ruotsin puolustuskykyä ja antaa meille mahdollisuuden rakentaa ilmavoimat, jotka ovat vahvemmat ja taktisesti ylivoimaiset kaikissa tilanteissa”, sanoi Ruotsin ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Carl-Johan Edström.

Ruotsin ilmavoimien ensimmäiset Gripen E -hävittäjät tullaan aikanaan sijoittamaan Såtenäsin lentotukikohtaan F7-laivueelle. Se valmistautuu ottamaan uuden Gripen E -hävittäjän koulutusjärjestelmään. Ensimmämisten koulutusten on määrä alkaa syksyllä 2022.

Saab_GR3910_2Vuosina 2023 ja 2024 Ruotsin ilmavoimien taktisen kehityskeskuksen ja ilmasotakoulun eli Luftstridsskolanin sekä FMV:n kanssa koelennetään ja kehitetään uusien hävittäjien koulutusohjelmaa.

 Nykyiset Gripen C/D -hävittäjät tulevat olemaan Ruotsin ilmavoimien toiminnan perustana koko 2020-luvun. Niitä tullaan käyttämään koulutusohjelmassa kehittyneinä ATA 39 C/D -koulukoneina (Advanced Trainer Aircraft) vuodesta 2026 lähtien. Hävittäjiä kehitetään ja päivitetään edelleen ja ne tulevat olemaan operatiivisesti merkittäviä pitkälle 2030-luvulle saakka.