Gulfstream G800 -liikesuihkukone ensimmäistä kertaa manner-Euroopassa - jopa 14 800 kilometrin lennoille

G800_nokka_1Gulfstream G800 -liikesuihkukone esittäytyy liikenneilmailun EBACE 2023 -tapahtumassa (European Business Aviation Convention & Exhibition) ensimmäistä kertaa manner-Euroopassa. Erittäin pitkien lentomatkojen johtajaksi valmistajan kutsuma liikesuihkukone lensi Yhdysvaltain Savannahista Geneveen uusiutuvalla SAF-lentopolttoaineseoksella (Sustainable Aviation Fuel).

G800_etuviistoGeneveen saapunut Gulfstream G800 -liikesuihkukone (N800G) teki ensilentonsa kesäkuussa 2022. Nyt koelentokone on saapunut ensimmäistä kertaa vierailulle manner-Eurooppaan Sveitsin Geneveen EBACE-tapahtumaan. Vuonna 2022 G800 -liikesuihkukone nähtiin Euroopassa jo Isossa-Britanniassa Farnborough'n ilmailunäyttelyn yhteydessä.

Gulfstreamin uusimman ja suurimman liikesuihkukoneen saapuminen Geneveen osoittaa valmistajan mukaan lentokoneohjelman kypsyyttä. Valmistajan mukaan kaikki Savannahista lähteneet G800-koneen koelennot on lennetty SAF-polttoaineseoksella.

G800_portaatUuden G800-liikesuihkukoneen odotetaan tekevän myös esityslennon EBACEssa. Koelentovarustuksessa olleen liikesuihkukoneen sisätiloja ei saanut valokuvata. Valmistajan mukaan koelento-ohjelma etenisi koneen tyyppihyväksyntään ja käyttöönottoon vielä vuoden 2023 aikana.

G800-liikesuihkukoneen kokonaispituus on noin 30,4 metriä ja siipien kärkiväli on noin 31,4 metriä. Matkustamoon valoa ja sieltä näkyvyyttä tarjoavat 16 suurta ovaalinmuotoista ikkunaa.

G800_sivukuvaLiikesuihkukoneen kaksi Rolls-Royce Pearl 700 -moottoria ja Gulfstreamin suunnittelemat siivet ja wingletit mahdollistavat koneelle jopa 8000 merimailin eli noin 14 800 kilometrin toimintamatkan 0,85 Machin nopeudella tai 7000 merimailin eli noin 12 900 kilometrin toimintamatkan 0,9 Machin nopeudella.

Ohjaamossa on Gulfstream Symmetry Flight Deck -avioniikka sisältäen aktiiviset sidestick -ohjaimet ja alan viimeisimmät kosketusnäyttöratkaisut. Kaikkiaan ohjaamossa on 10 kosketusnäyttöä. Ohjaajien käytössä on myös tilannetietoisuutta parantava HUD-ratkaisu, joka yhdistää EVS- (Enhanced Vision System) ja SVS-tiedot (Synthetic Vision System) yhteen kuvaan.

G800_moottoriMatkustamo puolestaan voidaan jakaa neljään eri alueeseen, joille voidaan asentaa jopa 19 matkustajapaikkaa ja tarjota nukkumatilaa kymmenelle. Matkustamon korkeus on noin 1,9 metriä ja leveyttä on tarjolla noin 2,5 metriä. Matkustamon pituus on noin 14 metriä ilman matkatavaratilaa. Matkustusmukavuudesta huolehtii myös paineistusjärjestelmä, joka takaa lennoilla alan alhaisimman matkustamokorkeuden.