Haluatko suihkuhävittäjän kyytiin? Se onnistuu 1500 eurolla Tikkakoskella

Taitolentotapahtuma Sami Kontio Challenge järjestetään toista kertaa. Nyt paikkana on Tikkakosken lentokenttä Jyväskylässä ja ajankohtana 18.-19. elokuuta. Erikoisuutena on mahdollisuus ostaa takapenkkiläisen paikka tapahtuman pääesiintyjänä nähtävän Baltic Bees -suihkutaitolentoryhmän kyytiin.

Tarjolla nopeimmille 15 maksukykyiselle on mahdollisuus kokea osaston viiden koneen muodostelmalento-ohjelma in action. Menopelinä on tshekkoslovakialaista valmistetta oleva Aero L-39C Albatros, jonka maksimilentonopeus on 755 km/h.

Ensilentonsa konetyyppi teki jo 1968. Vaikka tapahtuman markkinoinnissa puhutaan suihkuhävittäjästä, varsinaisesti kyseessä on suomalaiseen Hawkiin verrattavissa oleva suihkuharjoituskone. Se oli aikanaan Varsovan liiton maiden peruskalustoa.

Tosin Albatros on Hawkin lailla edelleen taistelutoimiin soveltuva tyyppi. L-39-koneet osallistuvat parhaillaankin sotatoimiin. Syyrian hallitus käyttää tykipodilla ja raketeilla varustettuja suihkuharjoituskoneitaan kapinallisia vastaan.

Sami Kontio Challengen tarjoama elämys maksaa 1500 euroa. Lento kestää n. 20 minuuttia ja kyyditettävä altistuu noin 6 G -kiihtyvyyksille. Aivan kaikille Albatros-keikkaa ei siis voi suositella. Painoraja on 105 kiloa. Ikää pitää olla 16 vuotta, alaikäisille tarvitaan holhoojan suostumus.

Paikan muodostelmassa saa valita maksujärjestyksen mukaisesti. Järjestäjän mukaan hintaan sisältyy lennon briiffaus englanniksi, ruokailu ja lento (toivottavasti järjestyksessä lento ja ruokailu). Lisäksi muistoksi saa videon.

Viime kesän Sami Kontio Challengen ajankohtaa Malmilla jouduttiin muuttamaan melko myöhäisessä vaiheessa ja siksi tapahtuma keräsi valitettavan vähän katsojia. Tikkakoskella on luvassa Baltic Bees -ryhmän ohella taitolentokoneiden pujottelua matalalennossa ilmatäytteisten pylon-tolppien välitse. Maanäyttelyssä on ilmavoimien koneita.

 

Sami Kontio Challenge -tapahtuman nettisivut