Harvinaista nähtävää Helsingin keskustassa: Super Puma -meripelastuskopterin vinssausnäytös

H215_HVQ_air_closeup_1Maanpuolustusta ja kokonaisturvallisuutta esittelevän Nuku Rauhassa -hankkeen päätapahtuma järjestetään 18.-19. elokuuta Helsingin Kansalaistorilla ja Töölönlahdella. Mukana on järjestöjä ja viranomaistoimijoita. Rajavartiolaitos esittelee meripelastuskykyään järjestämällä kumpanakin päivänä vinssausnäytöksen Super Puma -helikopterilla.

Maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden Nuku Rauhassa -tapahtuma on avoinna perjantaina ja lauantaina kello 10 - 18 Kansalaistorilla Musiikkitalon ja Kiasman välisellä alueella.

Luvassa on järjestöjen ja viranomaisten osallistavia rasteja ja lyhytkoulutuksia, kalustoesittelyjä ja toimintanäytöksiä. Mukana ovat mm. Rajavartiolaitos, Pelastuslaitos, Poliisi, Tulli ja Puolustusvoimat.

Töölönlahden yllä nähdään Vartiolentolaivueen uuden Airbus Helicopters H215 Super Puma -helikopterin pintapelastusnäytös kumpanakin päivänä kello 10.00 - 10.30.

superpumaKopteri laskee vinssinsä vaijerilla pintapelastajan veteen "hädässä olevan" luo. Sitten molemmat nostetaan takaisin Super Pumaan. Kuvassa oikealla Super Puma suorittaa vastaavaa tehtävää merellä.

Vastaavaa toimintaa pääsee harvoin näkemään näin keskellä pääkaupunkia. Pelastusnäytöksellä on tehtävävaraus eli jos oikea hälytys on päällä, kopteria ei luonnollisesti Töölönlahdella nähdä.

Sään suhteen vinssausnäytös ei ole yhtä arka kuin monet lentonäytöksissä nähtävät kiinteäsiipisten esitykset. Kopteri aiheuttaa Töölänlahden alueella lyhytaikaista lentomelua, joka kuitenkin jo hiemankin kauempana hukkuu pääkaupungin taustakohinaan.

Töölönlahden vesillä on myös erilaisia aluksia. Tapahtumatorilla on luvassa ensisammutusnäytöksiä, etsintä- ja pelastuskoiraesityksiä ja poliisihevosia.

Tapahtuman Musiikki yhdistää -teeman mukaisesti kuullaan eri soittokuntien konsertteja. Mukana myös Tuntematon sotilas 2017 -elokuvatiimi. Luonnollisesti myytävänä on sotilaskotituotteita ja hernekeittoa.

Vartiolentolaivue vastaanotti vuonna 2016 kaksi uutta H215 Super Pumaa. Niiden myötä Helsingin tukikohdan suorituskyky lentotehtävissä parani oleellisesti. Yhden helikopterin pelastuskyky nousi 5 henkilöstä 10-15 henkilöön verrattuna aiempiin Agusta Bell AB412 -kalustoon.

Vartiolentolaivueella on käytössään kaikkiaan viisi Super Pumaa. Niistä kolme on hankittu Turun tukikohtaan 1980-luvulla. Näitä AS332L1 Super Puma -koptereita modifioidaan nyt kahta uutta vastaavaan H215-versioon. Kopterit saavat kokonaan uudet järjestelmät täysin läpikäytyyn ja huolleettuu vanhaan runkoon. T.T.

Nuku Rauhassa -päivien tarkemmat ohjelmat voi tarkastaa tapahtuman nettisivuilta.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: