Helsingin edustalla lentänyt Midnight Hawks houkutteli runsaasti katsojia

mhka2Puolustusvoimain lippujuhlan vieton näyttävin osa oli Midnight Hawksin esitys meren päällä Kaivopuiston edustalla. Upeassa säässä nähty harvinainen näytös keräsi Helsingin rannoille, katoille ja parvekkeille kymmeniä tuhansia katsojia seuraamaan BAe Hawk -koneiden taidokkaita muodostelmia. Tarkkaa yleisömäärää ei pysty arvioimaan, sillä savukuviot näkyivät todella laajalle alueelle.

Kaivopuisto oli mainittu parhaaksi katselupaikaksi ja sinne alkoikin saapua yleisöä jo puoli tuntia ennen kello 11 alkavaksi kerrottua esitystä. Ilmavoimien Redigo-yhteyskone lensi useita kertoja näytösalueella varmistaen sen turvallisuuden.

Kun Midnight Hawksin neljä BAe Hawk -suihkuharjoituskonetta ilmestyivät itäiseen horisonttiin Suomenlinnan takana, rannat olivat jo mustanaan väkeä. Ullanlinnan mäen huippu oli erityisen suosittu katselupaikka, samaten kahvila Ursulan terassi.

Esityslinjana oli suunnilleen Santahamina - Lauttasaari. Se toi koneet mukavasti esille Kaivopuistoon kerääntyneille katsojille. Toisaalta korkeat liikkeet näkyivät eri puolille kaupunkia.

Varsinainen lippujuhlaparaati alkoi Senaatintorilla kello 13.00. Sen avasi Satakunnan Lennosto neljän McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjän muodostelmalla. Puolivälissä paraatia kaksi Hughes 500 ja kaksi NH90 -helikopteria tekivät ylilennon. Se ei tosin osunut aivan Utin Jääkärirykmentin joukkojen ohimarssin hetkelle.

Loppuhuipennuksena nähtiin vielä Midnights Hawksin savut päällä tekemä ylilento, joka päätti paraatin. Sen vastaanotti ensimmäistä kertaa uusi Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö. T.T.