Helsingin kaupunki aikoo lyhentää Malmin lentoaseman terminaalirakennuksen aukioloaikaa

Malmin-lentoasema-ilmasta_2Helsingin kaupunki ei järjestä pian jo 80-vuotta täyttävän Malmin lentoaseman historialliselle terminaalirakennukselle enää ilta- ja viikonloppuvalvontaa. Pyöreänäkin tunnetun terminaalin aukioloaika on lyhenemässä  merkittävästi. Arkisin ovet olisivat avoinna enää kello 09-15, joka estäisi vierailun suurelta osalta helsinkiläisiä.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n hallitus on pettynyt kaupungin päätöksestä. MLY käsittelu asiaa kokouksessaan 5. lokakuuta. Muutoksen myötä tavallinen työssäkäyvä helsinkiläinen perheineen ei pääse koskaan tutustumaan terminaaliin, jos se on auki vain arkisin klo 9-15.

"Lupaamme pitää ovia auki talkoovoimin mahdollisimman hyvin ja kutsumme kaikki ilomielin yhdistyksemme vieraiksi, jotta halukkaat pääsevät tutustumaan tähän Euroopan ja maailman tasollakin ainutlaatuiseen, aitoon 30-luvun lentoasemaan" toteaa puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Timo_Hyvonen_Malmi_2016Toistuvien gallup-tutkimusten mukaan jopa 67% kaupunkilaisista haluaa Malmin lentoaseman säilyvän ilmailukäytössä, ja siellä käy todella paljon ihmisiä viihtymässä ja katsomassa lentokoneita.

Visithelsinki-sivustollakin luvataan vielä toistaiseksi, että terminaalirakennus on auki kello 08-21 kaikkina viikonpäivinä. Alkuperäisessä linjauksessaan Helsingin kaupunki kertoi, että Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön tavoitteena on tukea Malmin kentän kehittymistä vilkkaaksi matalan kynnyksen toimintakeskukseksi. Lisäksi väliaikaiskäytön tuli kaupungin mukaan olla monipuolisesti helsinkiläisiä palvelevaa ja kiinnostavaa.


Historiallinen kenttä halutaan pitää vireänä

"Kaupunginmuseonkin mukaan ympäristö on ainutlaatuinen, ja toivomme kaupungin järjestävän sinne nyt palveluita: tietoa, esittelyjä ja aukioloa. Näitä olemme jo vuosia järjestäneet yhdistyksen voimin" , kiteyttää Hyvönen.

Malmin-lentoasema-ilmasta"Kansalaisjärjestön resurssit ovat rajalliset, mutta järjestämme edelleen mielellään lentokentän historiallisen ympäristön esittelyjä. Pyrimme yhteistyöhön kaupungin kanssa, varsinkin ensi vuoden suuren 80-vuotisjuhlan ja fly-inin järjestelyissä."

Helsinki ja poliitikot ovat päätöksenteossaan luvanneet, että lentoasemasta tulee kaikille kaupunkilaisille avoin paikka. Nyt se kuitenkin uhkaa sulkeutua muilta kuin vuokralaisilta ja lentäjiltä.

"Ravintolan aukiolaikojen supistuttua otimme talkoilla vastuullemme terminaalirakennuksen kahviautomaatin ylläpidon, mutta nyt kaupunki on määrännyt sen poistettavaksi. Tämä alentaa tapahtumayleisön, arkkitehtuuritutkijoiden ja tavallisten ilmailuhullujen viihtyvyyttä. Tuntuu, että kentän palvelut halutaan nollata väkipakolla", kummastelee Hyvönen.

Lentäminen Malmin lentoasemalla on mahdollista edelleen normaalisti kello 07-22 välisenä aikana.Toiminta Helsingin ainoalla lentoasemalla on jatkunut edelleen vilkkaana. Kuluvan vuoden aikana Malmilla on ollut  jo lähes 40 000 operaatiota