Helsinki-Vantaa 60 vuotta: yleisölle katseluterassi, retrokoneita ja Behind the Scenes -kierros

Helsinkivantaa_finavia_loHelsinki-Vantaan 60-vuotisjuhlia vietetään torstaina 7. kesäkuuta. Lentoaseman historiaan päivä ei suoraan liity, vaan se valikoitui sopivan ajankohtansa puolesta. Ensimmäiset koneet laskeutuivat EFHK:lle 26. kesäkuuta 1952. Olympialaiset lähenivät ja Malmin kenttä oli käynyt ahtaaksi. Synttäreiden kunniaksi ilmailun ystäville on tiedossa runsaasti harvoin tarjolla olevaa ohjelmaa.

spotting_finavia Suuri osa juhlapäivän kattauksesta on jo selvillä. Ns. TOKE-rakennuksen katolle rakennettu katselutasanne (kuva oikealla) aukeaa yleisölle ensimmäisen kerran 7. kesäkuuta kello 7.00 alkaen. Näköalapaikka on jatkossa avoinna yleisölle kello 7-22.

TOKE on Terminaali 2:n ovelta ulos katsottaessa oikealla näkyvä pitkä sinilasitettu rakennus. Sisäänkäynti terassin hissiin on C-portaasta, joka on rakennuksen terminaalin puoleisessa päädyssä. Sinne löytää seuraamalla viitoitusta Hilton-hotelliin.

Katselutasanteen sisätiloissa on valokuvanäyttely, jonka otoksissa sekoitetaan Helsinki-Vantaan historiaa ja nykypäivää. Puolustusvoimien Combat Camera Teamissa jatkosodan aikaisista pommituksista vastaavia yhdistelmäkuvia tehnyt Markus Kontiainen on keväällä kuvannut eri puolilla lentoasemaa. Mielenkiintoinen lopputulos syntyi liittämällä kuvankäsittelyllä nykynäkymät vanhoihin Helsinki-Vantaan valokuviin.

Behind the scenes -kierrokset 4.-7. kesäkuuta

Koko juhlaviikon ajan lentoasemalla järjestetään yleisökierroksia lentokoneiden asematason eli platan puolelle. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua alueeseen, jonne vain harvoilla on yleensä pääsy.

Noin tunnin kestäviä kierroksia järjestetään kaksi kertaa päivässä maanantaista torstaihin 4. - 7. kesäkuuta. Ne alkavat kello 17.00 ja 18.15. Ilmoittautumislomake avautuu toukokuun lopulla osoitteessa www.facebook.com/lentoasema

Facebook-sivua kannattaa seurata ja toimia nopeasti, sillä yhdelle kierrokselle mahtuu enintään 30 henkilöä. Viikon aikana on siten tarjolla 240 paikkaa.

Lentoaseman veteraanikone esille

Ensimmäisinä Helsinki-Vantaalle laskeutuivat Aeron Douglas DC-3 -koneet Tiira ja Lokki. Nykyisin Airveteran Oy:n hallussa oleva OH-LCD Lokki on ollut pitkään varastoituna ulkosalla lentoaseman tekniikan alueella.

Juhlapäivänä se on esillä VIP President -terminaalin edessä kello 10.00 - 14.00. Paikalle löytää seuraamalla viitoitusta Business-terminaaliin. Juhlapäivän jälkeen Lokki seisoo koko kesän terminaali 2:sta katsoen kiitotien 04R/22L takana.

Airveteranin omistama ja DC-yhdistyksen operoima, edelleen lentävä DC-3-kone (OH-LCH) on niin ikään nähtävillä VIP President -terminaalin edessä klo 12.30 - 14.00.

Vierailevia retrokoneita

Useat lentoyhtiöt ovat juhlan kunniaksi luvanneet liikennöidä 7. kesäkuuta Helsinki-Vantaalle retrokoneillaan, jotka on maalattu aikaisemmin käytössä olleisiin historiallisiin värityksiin. Finnairin retrokoneella Airbus A319 Silver Birdillä (OH-LVE) on useita aikataulunmukaisia lentoja kello 7.20 - 14.55. Se on pysäköitynä kentällä kello 14.55 - 17.05.

KLM:n retrokone Boeing 737-800 (PH-BXA) saapuu Helsinki-Vantaalle kello 12.50 ja lähtee  14.00. Lufthansan vanhoissa väreissä lentävä Airbus A321 (D-AIRX) laskeutuu kello 13.15 ja lähtee 14.00.

Turkish Airlines lentää  juhlapäivän kunniaksi Helsinkiin Globally Yours -logo-koneellaan  (Boeing 737-800, TC-JHL).

Midnight Hawksin ylilento

Myös muuta ohjelmaa on tarjolla. Ilmavoimien Midnight Hawks -osastototaitolentoryhmän neljän BAe Hawk -suihkuharjoituskonetta näyttäyy kentän päällä noin kello 12.00.

DC-yhdistyksen DC-3 tekee ylilennon noin kello 12.15 kahden Pratt & Whitney -mäntämoottorin nostalgisen murinan saattelemana.

Juhlapäivän kahvitus ja lisäohjelmaa pitkin kesää

Lentoasema tarjoaa synttärikahvit 7. kesäkuuta kello 13.00 - 15.00. Pöytä on katettu terminaali 1:n ja 2:n väliselle yhdyskäytävälle, jonne matkustajat ja kaikki lentoasemalla asioivat ovat tervetulleita.

Ja 60-vuotisteema jatkuu pitkin kesää. Muutamien tapahtumien tarkat ajankohdat tosin vahvistuvat myöhemmin.

Kesäkuussa avautuu Helsinki-Vantaa 60 vuotta -näyttely Suomen Ilmailumuseossa, joka sijaitsee lentoaseman alueella osoitteessa Tietotie 3. Heinäkuussa on terminaali 2:ssa nähtävänä Helsinki-Vantaa maailman näyttämöllä 60 vuotta -valokuvanäyttely.

HUOM: muutokset mahdollisia

Syntymäpäiväohjelmaa päivitetään netissä pian aukeavalle Finavian sivulle sitä mukaa kun vahvistuksia saadaan. Edellä jo listattuihinkin saattaa tulla muutoksia esimerkiksi säähän liittyvistä, teknisistä tai lentoyhtiöiden operatiivisista syistä, joten nettisivun seuranta kannattaa. www.helsinki-vantaa.fi/

Myös Lentoposti.fi seuraa juhlapäivän ohjelman kehittymistä.

 

Lue myös: Helsinki-Vantaan katselutasanne lähes valmis