Helsinki-Vantaa sai oman lentoasemapapin - tehtävässä aloitti Vantaan seurakunnan Hanna Similä

Hanna-SimilaVantaan seurakunnat tiedottivat 13. maaliskuuta solmineensa Finavian kanssa yhteistyösopimuksen lentoasemapappitoiminnasta Helsinki-Vantaalla. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun suomalaislentoasemalla on oma lentoasemapappi. Helsinki-Vantaalla avattiin tammikuussa 2023 hiljainen huone, joka palvelee vakaumuksesta riippumatta.

Lentoasemapapit ovat matkustajien ja ilmailualalla työskentelevien tukena jo yli sadalla lentoasemalla ympäri maailmaa. Nyt oman lentoasemapapin on saanut myös Suomen portti maailmalle, kun Helsinki-Vantaalla tehtävässä aloitti Hanna Similä. Hän on teologian maisteri ja työnohjaaja (STOry), jonka lisäksi hänellä on pitkä kokemus yhteisöpappina oppilaitoksissa.

HH_4Lentoasemapappi palvelee matkustajia ja lentokentällä työskenteleviä vakaumuksesta riippumatta. Ihmisten kiireettömän kohtaamisen lisäksi lentoasemapapin tehtäviin kuuluu myös tarvittaessa osallistuminen poikkeustilanteiden hoitamiseen yhteistyössä muiden kriisitoimijoiden kanssa.
 
"Lentoasema on paikka, jossa koetaan monenlaisia tunteita – jälleennäkemisen riemua ja luopumista. Lentoasema on myös monelle ihan arkinen työpaikka. Olen lähimmäisenrakkauden näkökulmasta rinnalla kulkijana lentoasemalla tapahtuvissa tilanteissa matkustajien ja työntekijöiden toiveiden mukaan. Tärkein tehtäväni on olla kiireettömästi läsnä poikkeustilanteita varten", sanoi lentoasemapappi Hanna Similä.
 
HH_ilmasuunnatHelsinki-Vantaalla avattiin tammikuussa 2023 hiljainen huone, joka ei sulje pois mitään katsomusta. Hankkeen toteuttamisessa hyödynnettiin hiljaisiin tiloihin liittyvää kansainvälistä tutkimusta sekä haastateltiin useita eri katsomusten edustajia.
 
Kehitystyötä teki myös lentoasemapappi Similä. Hän mallinsi hanketta varten parisenkymmentä erilaista hiljaista tilaa sekä kappelitilaa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.
 
Hiljainen huone on aiemminkin ollut osa Helsinki-Vantaan lentoaseman palvelukokonaisuutta. Vuonna 2006 hiljainen huone avattiin silloisen kotimaan terminaalin tuloaulaan. Sittemmin alue tunnettiin terminaalina T1. Nykyisin Helsinki-Vantaalla on vain yksi terminaali. Tätä aiemmin hiljentymistila on ollut tarjolla ulkomaan lähtevien lentojen alueella, jossa se otettiin käyttöön tammikuussa 1986. MH
 
Lue myös: