Helsinki-Vantaalla aloitettu kiitotieremontti muuttaa lentoreittejä

EFHK_kiitotieremontti_2012_1Uudistustyöt Helsinki-Vantaan liikennealueilla alkoivat maanantaina 16.4. ja jatkuvat syksyyn saakka. Kiitotie 3:n peruskorjauksessa kiitotie päällystetään kokonaan uudelleen. Lisäksi tehdään päällystystöitä kiitotie 2:n alueella ja uusitaan liikennealueella yli 1000 valaisinta kaapeleineen.

EFHK_kiitotieremontti_2012_2Töiden takia Helsinki-Vantaan kiitoteiden käytössä on muutoksia loppukevään ja kesän aikana, kun kiitotiet 3 ja 2 ovat vuorotellen suljettuina. Kiitoteiden sulkemiset aiheuttavat tämänhetkisen arvion mukaan jonkin verran viiveitä Helsinki-Vantaan lennoissa. Lisäksi kiitoteiden väliaikaisesti muuttuva käyttö vaikuttaa siihen, että lentokoneista aiheutuvaa melua voidaan havaita totutusta poikkeavilla alueilla.

Kiitotie 3 on suljettuna huhtikuun puolivälistä heinäkuun alkuun. Normaalisti kiitotie 3 on ensisijainen kiitotie laskeutumisiin lännen suunnasta. Kunnostustöiden aikana pohjoisen ja idän puoleisilla tuulilla kaikki laskeutumiset käyttävät eteläisempää kiitotietä 1. Lentomelua esiintyy tällöin enemmän kiitotie 1:n laskeutumislinjalla Espoon, Kauniaisten sekä Länsi-Vantaan suunnalla. Itätuulilla lentoonlähdöistä aiheutuvaa melua saattaa esiintyä Pohjois-Helsingin ja Tikkurilan suunnalla. Lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla lentomelua saattaa esiintyä enemmän Länsi-Vantaan ja Keravan suunnilla.

Kiitotie 2 on suljettuna heinäkuun alusta syyskuun puoleenväliin. Tänä aikana lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla lentomelua saattaa esiintyä enemmän Keravan suunnalla ja melun määrä vähenee vastaavasti Nurmijärven suunnalla.

Helsinki-Vantaan 3060 metriä pitkä ns. kolmas kiitotie 04L - 22R on tänä keväänä ollut käytössä kymmenen vuotta. Sen käyttöönotto mahdollisti rinnakkaislähestymiset kentälle.

Liikennealueiden uudistustöiden tavoitteena on varmistaa sujuva, tehokas ja turvallinen lentoliikenne Helsinki-Vantaalla. Tänä vuonna toteutettavien investointien yhteisarvo on noin 15 miljoonaa euroa.

Finavia on avannut erillisen www-sivuston, josta voi seurata töiden vaikutuksia kiitoteiden käyttöön: kiitotieremontti.