Helsinki-Vantaalta lähtenyt SunExpressin Boeing 737-800 -matkustajakone teki hätälaskun Riikaan

sunexpress_737_harrikoskinen_flyfinlandfiHelsinki-Vantaan lentokentältä Turkin Izmiriin matkalla ollut SunExpress-yhtiön Boeing 737-800 -matkustajakone (TC-SNV, kuvassa oikealla) teki torstaina 14. toukokuuta hätälaskun Latviaan Riikaan. Tarkkaa syytä ei ole kerrottu.

SunExpressin lento XQ943 lähti torstaina noin kello 11.00 Helsinki-Vantaalta Turkin Izmiriin. Päästyään matkalentokorkeudelle lentopinnalle 390 Riianlahdella ohjaajat pyysivät lennonjohdolta selvitystä laskuun Riikaan.

Korkeuden vähennyksen aikana myös matkustajien happinaamarit putosivat esiin. Ennen laskeutumistaan Riikaan kone oli hetken myös odotuskuviossa.

Syytä laskeutumiselle Riikaan ei ole kerrottu. Happimaskien esiintuloon voisi olla esimerkiksi painekato eli matkustamon ilmanpaineen lasku. Tuolloin ohjaajat lasketuvat nopeasti lentopinnalle 100 eli noin kolmen kilometrin korkeuteen.

Tällä korkeudella voidaan operoida normaalisti ilman paineistusta ja happinaamareita. Lento jatkuu tämän jälkeen normaalisti laskuun sopivalle varakentälle.

SunExpress aloitti lennot Helsinki-Vantaalta Turkin Izmiriin keväällä 2014. Lentoja jatkettiin jälleen huhtikuun lopulla kesäkaudelle 2015.

SunExpress on Lufthansan ja Turkish Airlinesin yhteisyritys, joka on perustettu vuonna 1989. Ensilento operoitiin vuonna 1990.  Lentoyhtiön kotikenttä on Turkin Antalya ja toinen tärkeä hubi on juuri Izmir.

Saksassa toimiva tytäryhtiö SunExpress Deutschland GmbH puolestaan operoi mm. Eurowingsin lentoja. Yhtiö työllistää noin 3000 ihmistä ja kuljetti vuonna 2014 reilut seitsemän miljoonaa matkustajaa.

Lento XQ943: FlightRadar24.com

Ensimmäisenä tapauksesta kertoi Iltalehti (jutussa kuva matkustamosta).