Helsinki-Vantaan kiitotieremontti etenee - poikkikiitotie käyttöön koko pituudeltaan

HEL_RWY_terminaali_ylilentpHelsinki-Vantaan 12 viikkoa kestävän pääkiitotien remontti on edennyt jälleen seuraavaan vaiheeseen. Sen myötä lentoasema saa lisää kiitotiekapasiteettia, kun pää- ja poikkikiitotien risteysalue valmistui. Nyt lentoliikenteen käytössä on siis jo kaksi kiitotietä koko pituudeltaan.

Helsinki-Vantaan pääkiitotien remontti otti maanantaina 6. heinäkuuta kello 12.00 odotetun edistysaskeleen. Remontti siirtyi vaiheeseen 2B, joka toi kaivattua lisäkapasiteettia myös juuri alkaneen ETYK-kokouksen liikenteen tarpeisiin.

HEL_RWY_lem_ja-FinnairNyt lähtevä ja saapuva liikenne voivat käyttää kiitoteitä 04L/22R sekä 15/33. Lentoaseman kapasiteetti laskevan liikenteen osalta on edelleen 32-36 operaatiota tunnissa. Kokonaiskapasiteetti nousee jo 76 operaatioon tunnissa.

Pienemmästä kapasiteetista huolimatta lentoliikenne on sujunut hyvin. Viiveet ovat suurimpia juuri iltapäivän ruuhkatuntien aikana. Keskimäärin lennoille on tullut 20 minuutin viiveitä.

HEL_RWY_liikennekoneKiitotieremontille omat haasteensa tuo myös 6.-10. heinäkuuta Helsingissä järjestettävä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön 40-vuotisjuhlakokous ETYK 2015. Tuolloin Helsinki-Vantaalle odotetaan jopa 50 liikesuihkukonetta, jotka eivät ole slot-rajoitusten piirissä. Ne aiheuttavat VIP-statuksellaan mahdollisesti lisäviiveitä kaupalliselle liikenteelle.

HEL_RWY_15_rastiEdelleen suljettuna olevasta pääkiitotiestä 04/22L on nyt remontoitu noin 70 prosenttia. Peruskorjaus jatkuu remontin kiitotien 04R:n alkupäässä. Kiitotiellä tehdään samanaikaisesti sekä jyrsintä-, päällystys- ja sähkötöitä sekä maalataan kiitotiemerkintöjä.

Remontti on edelleen siis aikataulussa ja budjetissa. Kokonaisuudessaan remontin on määrä valmistua 2. elokuuta. Kesän remonttien aikana uutta päällystettä on tuolloin levitetty noin 350 000 neliömetrin verran.

HEL_RWY_Hansson_ja_SireeniKiitotien pinnan käyttöikä on noin 12-15 vuotta. Joissain tapauksissa uudelleen asfaltointi joudutaan tekemään jo aiemmin. Näin kävi Helsinki-Vantaan kolmoskiitotien kanssa, jonka pinta uusittiin jo 11 vuoden kohdalla.

Elokuun alussa palataan siis normaalitilanteeseen ja 4400 matkustajaa tunnissa vetävä terminaali saa käyttöönsä koko kiitotiekapasiteetin. Päiväsaikaan kello 07.00-20.00 välisenä aikana Helsinki-Vantaan kiitoteiden maksimikapasiteetti on 80 operaatiota tunnissa. Saapuvien lentojen osalta maksimikapasiteetti on 48 operaatiota ja lähtevien osalta 42 operaatiota tunnissa.

HEL_RWY_rekkaralliLue myös aikaisemmat uutisemme kiitotieremontista, sen eri vaiheista ja ETYK-kokouksen tuomasta lisäliikenteestä: