Helsinki-Vantaan terminaalin T2 ajoramppi suljetaan - matkustajien saattaminen saapuvien tasolle

bussiterminaali_2Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n edustan laajennustyöt muuttavat Helsinki-Vantaan liikennejärjestelyjä jo 21. toukokuuta alkaen eli hieman aiemmin arvioitua aiemmin. Nyt kuluvan tiistain aikana terminaalin T2 edessä oleva ajoramppi suljetaan ja sen purkutyöt käynnistyvät. Saattoliikenne ohjataan uuteen paikkaan heti tiistaiaamun ensimmäisen lähtöaallon ja ruuhkapiikin jälkeen.

keskiterminaali_alue_1Terminaalin edustalle rakennetaan Helsinki-Vantaan uusi City Hall -sisäänkäynti, joka on uusine tulo- ja lähtöhalleineen on valmis vuonna 2021. Alueella valmistuu myös uusi pysäköintitalo jo ensi vuonna. Rakennustöiden edetessä matkustajapolut muuttuvat ja aiemmin uusiin paikkoihin on siiretty mm. lentoseman taksiasema sekä bussiterminaali.

Terminaalin T2:n saattoliikenne eli taksit ja henkilöautot ovat maaliikenteen haastavin osakokonaisuus terminaalin laajennustöihin liittyen.

Käytöstä poistuvan Bussiterminaali_2jättöalueen kapasiteetti on runsaat 600 autoa tunnissa aamulla ja runsaat 500 autoa tunnissa iltapäiväruuhkassa.

T2 ajorampin sulkeminen jo tiistaina 21. toukokuuta kello 10.00 aiheuttaa se, että jatkossa matkustajia ei siis enää voi jättää terminaalin pääovien eteen.

Saattoliikenne siirtyy entiselle bussilaiturialueelle eli saapuvien matkustajien tasolle. Ajoramppi puretaan kokonaan kesän 2019 aikana.

Varsinaisen uuden saattopihan valmistumisaika saattaa hieman viivästyä ja suunnitelmat voivat muuttua rakennustöiden etenemisen tahtiin. Uuden saattopihan on aiemmin arvioitu avautuvan saapuvien kerrokseen 2. kesäkuuta. Avautuessaan sieltä on tarjolla rullaporrasyhteys lähtöselvitykseen. Terminaalin edessä voi jatkossakin pysähtyä vain hetkeksi ja jättää matkustajat kyydistä, mutta pysäköinti on kielletty.

Saattopiha_1Lentoasemantietä terminaalialueelle saapuu arkipäivisin huimat noin 12 000 ajoneuvoa. Liikenteen ruuhkapiikeissä alueella saapuu noin 1 400 ajoneuvoa tunnissa. Pahimmat ruuhka-ajat ovat aamuisin noin kello 5.30 – 7.00 ja iltapäivisin noin kello 14.00 – 15.30.

Jättöliikenne siirtyy uudelle paikalle saapuvien matkustajien tasolle noin kahden vuoden ajaksi. Uuden alueen kapasiteetti on hieman suurempi kuin nykyisen alueen

Alue on tarkoitettu siis lennoille taksein ja yksityisautoin saapuville matkustajille. Autoilijat, jotka kielloista ja opastuksesta huolimatta tulevat vastaan matkustajia T2 edustalle, ruuhkauttavat liikenteen. Pysäköinti tai poistuminen auton luota saattoalueella on kielletty.

Saapumiskartta_2019Pelkona on, että alueen ruuhkautuessa matkustajia myöhästyy lennoilta. Mikäli yksityisautot ruuhkauttavat alueen tullaan niiden pääsy saattopihalle eväämään.

Saattajat ja erityisesti matkustajien vastaanottajat voivat pysäköidä P3:n pikaparkissa. Pysäköinti maksaa yhden euron 10 minuutilta eli kuusi euroa tunnilta. Hallista voi ajaa ilmaiseksi ulos, jos sisäänajosta on kulunut alle 10 minuuttia.

Pikaparkista on katettu kävely-yhteys terminaali 1:een, josta pääsee sisäkautta yhdyskäytävää pitkin myös terminaali 2:een. Matkaa terminaali 2:een kertyy noin 400 metriä.

Lue myös aiempi uutisemme terminaalin T2 ajorampin purkamisesta: