Hollannin kuningas lentänyt kaikessa hiljaisuudessa yli 20 vuotta KLM:n Fokker 70 -perämiehenä

Willem-Alexander_0517_KLM_3Hollannin kuningas Willem-Alexander on lentänyt 21 vuotta matkustajakoneen perämiehenä. Ensin Martinairilla ja nyt KLM Cityhopperilla työskentelevä  kuningas aikoo seuraavaksi kouluttautua Boeing 737 -ohjaajaksi. Willem-Alexanderin kiinnostus ilmailuun on ollut tiedossa, mutta hänen lentämisensä säännöllisyys tuli yllätyksenä.

KLM on lyhenne nimestä Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V eli suomeksi suunnilleen Kuninkaallinen lentoyhtiö. Harva matkustaja silti lienee arvannut, että saattaa lentää itse kuninkaan ohjaamassa koneessa. Willem-Alexander paljasti työskentelynsä säännöllisyyden De Telegraaf -lehden haastattelussa.

Willem-Alexander_0517_KLM_2Martinairilla aloittanut kuningas Willem-Alexander on viime aikoina lentänyt syöttölentoyhtiö KLM Cityhopperin Fokker 70 -matkustajakoneen perämiehenä. 50-vuotias kuningas nousi Hollannin hallitsijaksi 30. huhtikuuta 2013. Hän jatkoi liikennelentäjänä myös sen jälkeen kun oli astunut valtaistuimelle.

Kuninkaan mukaan hänet on harvoin tunnistettu lentoasemilla. KLM:n uniformu ja koppalakki tuovat anonymiteettiä. Willem-Alexander on koneessa tehnyt normaalisti matkustajakuulutuksia; tosin nimeään mainitsematta tyyliin "tässä perämiehenne". Äänestä hänet on joskus tunnistettu.

Kahdesti kuussa osa-aikaisena perämiehenä työskentelevä kuningas pitää lentämistä mukavana vaihteluna edustustehtäville.

Willem-Alexander_0517_KLM_1"Lentäessä pitää keskittyä täydellisesti. Et voi ottaa maallisia murheita mukaan", totesi kuningas "harrastuksestaan" De Telegraaf -lehdelle.

KLM Cityhopper on luopumassa Fokker 70 -kalustostaan. Willem Alexander aikoo jatkaa lentämistä ja hän onkin menossa Boeing 737 -tyyppikurssille.

Willem-Alexander aloitti lentämisen jo opiskeluaikoinaan yli 30 vuotta sitten. 80-luvulla hän lensi hyväntekeväisyystehtävissä Afrikassa. Kun hän ei vielä ollut kuningas, Willem-Alexander ohjasi myös kuninkaallista konetta äitinsä kuningatar Beatrixin matkoilla. T.T.