Hornet siivittää suunnistajien Kuopio-Jukolaa

IMG_8355Karjalan Lennoston F/A-18 Hornet -hävittäjä siivittää Kuopio-Jukolan käyntiin lauantaina 14. kesäkuuta kello 23.00. Ylilento antanee perinteisen suunnistuksen viestikisan joukkueille lisävauhtia. Sen lisäksi lauantai-iltana Jukolan kilpailukeskuksessa nähdään myös Hornetin soololentoesitys.

Puolustusvoimat on nykyisin jo vuodesta 1949 järjestetyn suunnistuksen Jukolan viestin päätukija. Tänä vuonna tuen toteuttamisvastuu on Ilmavoimilla. Jukolassa esitelläänkin näkyvän lentotoiminnan ohella erilaista ilmapuolustuskalustoa.

keva2010_net_ilmavoimatNäyttelyssä pääsee tutustumaan esimerkiksi Ilmavoimien uuteen liikuteltavaan KEVA 2010 -keskivalvontatutkaan (Thales GroundMaster 403, kuvassa oikealla). Tutkajärjestelmän siirtämiseen käytetään Sisu ETP 8x8 -maastokuorma-autoa, jollainen löytyy myös kalustonäyttelyalueelta.

Ilmatorjuntakalustosta on näytteillä muun muassa kotimainen Pasi-alustalle rakennettu maalinosoitustutkajärjestelmä MOSTKA 87M. Samaan alustaan tukeutuu maavoimien liikkuva ja itsenäinen ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ItO90M Crotale.

Ilmavalvonta- ja ilmatorjuntakaluston lisäksi näyttelyssä on esillä tukikohtatoimintaan olennaisesti liittyvää pelastus- ja pioneerikalustoa. Esittelypisteissä yleisöllä on mahdollisuus tutustua Hornetin aseistuksen lisäksi hävittäjälentäjän, mekaanikon sekä hävittäjän varustuksiin.

Lukuisilla messuillakin nähdyn oikean heittoistuimen ympärille rakennetun Hornet-simulaattorin ohjaimissa voi ottaa tuntumaa hävittäjälentäjän työskentelyyn koneen puikoissa. Sokerina pohjalla alueelta löytyy Sotilaskoti munkkikahveineen.

Jukolan Viestin nettisivu

Lue myös: