Hornetit ja Hawkit suorittavat ilmasta-maahan -tykkiammuntoja Sotinpuron ampuma-alueella

MLU_HN_2Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n järjestämät ilmasta-maahan -tykkiammunnat ovat käynnissä Sotinpuron ampuma-alueella Nurmeksessa. Harjoitukseen osallistuu F/A-18 Hornet -hävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä ilmatulenjohtajia.

Sotinpuron ampuma-alueella 8.‒11. elokuuta 2022 toteutettavien ammuntojen tavoitteena on harjoitella lentokoulutusohjelmien mukaista tykkiammuntaa maamaaleihin sekä kouluttaa ja ylläpitää ilmatulenjohtajien kelpuutuksia. 

Ilmasta-maahan -tykkiammunnat toteutetaan osana Ilmavoimien päivittäistä harjoitus- ja koulutuslentotoimintaa. Maamaaliammuntoja suoritetaan lentokonetykeillä Sotinpuron ampuma- ja harjoitusalueella maanantaista 8. elokuuta kello 08.00 lähtien ja torstaihin 11. elokuuta kello 20.00 saakka. Vaarallinen alue on koko Sotinpuron ampuma-alue.

Rissalan_avoimet_2017eHornetin aseistukseen kuuluu koneen runkoon kiinteästi asennettu kuusiputkinen 20 mm General Dynamics M61 Vulcan Gatling-tykki. Sen tulinopeus on jopa 6000 laukausta minuutissa. Pyörivän kuusiputkisen aseen yksi putki ampuu ja muut ovat lataussyklin eri vaiheissa. Ammukset ovat tynnyrimäisessä säiliössä tykin alla.

Hawk-suihkuharjoituskone voidaan puolestaan varustaa rungon alle asennettavassa säiliössä sijaitsevalla kaasutoimisella 30 mm AEI Systems Aden-tykillä. Sen tulinopeus on 1400 laukausta minuutissa.