ILA-näyttely Berliinissä - mukana Iron Maidenin laulajan lentämä 747 Ed Force One

ILA Luftwaffe ILA Berlin Air Show 2016 käynnistyi keskiviikkona ammattilaispäivillä. Suuri yleisö pääsee tutustumaan näyttelyyn tänään ja huomenna. Alkua ovat haitanneet sadekuurot, mutta lento-ohjelmaakin on saatu vietyä läpi. Mukana on 1017 näytteilleasettajaa 37 maasta. Myös heavy-yhtye Iron Maidenin "Ed Force One" Boeing 747 piipahti paikalla.

ILA Berlin Air Show (Internationale Luft- und Raumfahrtausstellung) yhdistää ammattilaisten ilmailumessut ja lentonäytöksen. Sen juuret juontuvat vuoteen 1909, joten kyseessä lienee maailman vanhin ilmailunäyttely. ILA järjestetään parillisina vuosina yhdessä Farnborough Air Show'n kanssa.

Ensimmäinen ILA järjestettiin Frankfurtissa, sitten Berliinissä ja toisen maailmansodan jälkeen Hannoverissa. Berliinin Schönefeldin kentälle ILA palasi vuonna 1992 rautaesiripun sorruttua ja Saksojen yhdistyttyä.

Vuodesta 2012 ILA on sijoittunut kentän lounaiskulman messukeskukseen. Tänä vuonna tapahtuma muuttui kuusipäiväisestä vain neljä päivää kestäväksi.

ILA Luftwaffe 60Näyttelyn alku sujui tänä vuonna sateisissa merkeissä. Iltaa kohden keli kuitenkin parani ja Berliinin taivaalla nähtiin niin Luftwaffen Eurofighter Typhoonin kuin Puolan ilmavoimien MiG-29-hävittäjän soolodemot.

Euroopan oma monikansallinen Airbus on tuonut paikalle A350 XWB -laajarunkokoneen. Myös uudelleen moottoroitu A320neo vieraili paikalla avajaispäivänä (kuva jutun lopussa). Koko ajan nähtävissä on myös Emiratesin väreissä oleva A380.

Boeing on mukana vain näyttelyosastolla. Esimerkiksi ATR, Embraer ja Bombardier eivät osallistu lainkaan ILA-tapahtumaan tänä vuonna. Mukana on kuitenkin paljon kiinnostavaa (katso tarkemmin kuvateksteistä)

ILA Ed Force OneErikoisuutena voi mainita Iron Maiden -yhtyeen erikoismaalatun Boeing 747 -matkustajakoneen, jota bändi käyttää kiertueellaan. Yhtyeen maskotin mukaan nimen Ed Force One (vasemmalla) saanutta konetta lentää bändin laulusolisti Bruce Dickinson, jolla on taskussaan myös liikennelentäjän paperit.

Kone oli Schönefeldissä vain avajaispäivänä. Yhtyeen tyylin mukaan se lensi radiokutsulla Atlanta 666. Myös järjestäjät olivat antaneet sen näyttelynumeroksi 666. Ed Force One teki matalan ohilennon Dickinsonin ohjaamana ennen poistumistaan Zürichin suuntaan.

Aina ILA-näyttelyssä suurella osastolla mukana oleva Saksan ilmavoimat Luftwaffe viettää uudelleen perustamisensa 60-vuotisjuhlia. Sen kunniaksi mukana ILA:ssa on erikoismaalattu Eurofighter Typhoon -hävittäjä. Kone nähdään myös lentonäytösosuudessa. T.T.

ILA Airbus Bluecopter

ILA L410 NG

ILA Airbus

ILA Stemme Q01-100

Korjaus: ILA muuttui nelipäiväiseksi vasta nyt 2016.