Ilmavoimat ja HUS harjoittelevat yhdessä sairaankuljetus- ja potilasevakuointilentoja

CC_MEDEVAC-varusteet_2_ilmavoimatIlmavoimat sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lääkintähenkilöstö harjoittelevat yhdessä lääkintävarustuksessa olevalla C-295M-koneella. Vuodesta 2007 alkaen käytössä olleiden kuljetuskoneiden Medevac-varustus mahdollistaa paaripotilaiden sekä hoitohenkilöstön kuljettamisen sairaalaan käyttäen pienimpiäkin lentopaikkoja.


CC_ilmavoimatMedevac-varustellulla koneella voidaan hoitaa sotilasoperaatioita tai viranomaisten pyytämiä evakuintioperaatioita ja huolehtia ensihoidosta Suomessa ja ulkomailla. Potilaita hoitaa koko operaation ajan lääkintäryhmä, johon kuuluu mm. anestesiologi.

Koneen varustukseen kuuluu mm.  defibrillaattori, elintoimintojenseurantajärjestelmä, hengityskone, infuusiopumppuja, paareja, lämpöpusseja hypotermian torjuntaan, happipulloja ja ensihoitovarusteita.

Medevac-paketti voidaan asentaa koneeseen muutamassa tunnissa. Koneella voidaan kuljettaa kuusi paaripotilasta sekä noin kymmenen istuinpaikoille sijoittavaa potilasta. CASA C-295M -koneen lyhyet lentoonlähtö- ja laskumatkat mahdollistavat toiminnan myös hyvin lyhyiltä kiitoteiltä. Lentotoimintaa lyhyiltä kiitoteiltä on jo käytännössä toteutettu useasti C-295M-koneilla mm. Sora-harjoituksissa Immolan lentopaikalla.

casa_sora_ilmavoimatIlmavoimat osallistuu Medevac-varustetulla kuljetuskoneellaan Pohjois-Norjassa järjestettävään monikansalliseen pelastusviranomaisten Barents Rescue 13 -yhteistoimintaharjoitukseen. Kyseessä on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän välinen harjoitus, joka pidetään joka toinen vuosi.

Tromssan alueella tapahtuvaan harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 500 henkilöä Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä. Suomen osaston vahvuus on harjoituksessa viitisenkymmentä henkilöä. Ilmavoimista harjoitukseeen osallistuu kuusi henkilöä, kuljetuskoneen miehistö mukaan lukien.

CC_MEDEVAC-varusteet_ilmavoimatIlmavoimien tehtävänä harjoituksessa on toteuttaa evakuointilento yhdessä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lääkintähenkilöstön kanssa. Harjoituksessa on mukana CASA C-295M -kuljetuskone, jolla suoritetaan sairaankuljetus- ja potilasevakuointilentoja. Potilaskuljetustehtävä lennetään yhteistyössä HUS:N kanssa operoidaan torstaina 19. syyskuuta.

Suomi järjestää Barents Rescue -harjoituksen vuonna 2015.