Ilmavoimat ja Utin helikopteripataljoona aloittivat kevään pimeälentoharjoitukset - ilmiöitä taivaalla

HN_night_1Ilmavoimien lennostot ja Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoona käynnistivät kevätkauden yölentoharjoitukset maanantaina 17. tammikuuta 2022 ja osin jo aiemmin. Harjoitustoiminnan myötä yötaivaalla voi näkyä erikoisia valoilmiöitä sekä kuulua poikkeuksellista melua, jota toimijat kuitenkin pyrkivät välttämään.

Ilmavoimien tammi-helmikuun yölentokoulutuskausi käynnistyy Karjalan lennostossa  jo 13. tammikuuta 2022 ja Lapin lennostossa harjoitustoiminta käynnistyi maanantaina 17.1.2022. Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan kevätkauden pimeälentoharjoitukset alkoivat niin ikään maanantaina 17. tammikuuta.

Suomen ilmavoimat valvoo ja turvaa ilmatilaa 24/7-periaatteella ympäri vuoden. Arki-iltoihin ajoittuvan yölentokoulutuksen tavoitteena on harjoitella ilmataistelua heikon valaistuksen olosuhteissa. Harjoitustoiminta on osa taistelulentäjien koulutusta.

Ilmavoimat käyttää yölentokoulutuksen yhteydessä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä.

Helikopterimiehistöjen pimeälentokoulutus toteutetaan puolestaan NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla. Koulutuslennoissa käytetään ajoittain matalaa lentokorkeutta ja niiden aikana tehdään maastolaskuja. Lentotoiminnassa saatetaan käyttää myös valonheittimiä sekä omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä hyvinkin kauas.

Pimeälentoharjoitukset liittyvät helikopterimiehistöjen koulutukseen sekä virka-apuvalmiuteen kuuluvan pelastuspäivystyksen harjoitteluun. Helikopterit osallistuvat alkuvuoden aikana myös puolustusvoimien sotaharjoituksiin, joihin liittyvä lentotoiminta voi olla ympärivuorokautista ja poiketa pimeälentokoulutuksen toiminta-alueesta.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään välttämään noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista sekä suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille.

Muutokset alla oleviin lentotoiminnan aikatauluihin ovat mahdollisia.

Karjalan lennosto

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 lentää F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä lentokoulutusohjelmien mukaisia yölentoja Rissalan tukikohdasta:

 viikolla 2 torstaina 13.1.

  • viikolla 3 maanantaista torstaihin 17.–20.1.
  • viikolla 5 torstaina 3.2.
  • viikolla 7 torstaina 17.2.
  • viikolla 8 maanantaista torstaihin 21.–24.2.

Lentotoiminta päättyy iltaisin kello 24 mennessä. Lennot ulottuvat noin 200 kilometrin etäisyydelle Rissalan tukikohdasta.


Lapin lennosto

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11 lentää F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä lentokoulutusohjelmien mukaisia yölentoja Rovaniemen tukikohdasta:

 viikolla 3 maanantaista torstaihin 17.–20.1.

  • viikolla 4 maanantaista torstaihin 24.–27.1.
  • viikko 7 on varaviikko
  • viikolla 8 maanantaista torstaihin 21.–24.2.

Lentotoiminta päättyy iltaisin kello 23 mennessä. Lennot suuntautuvat Rovaniemen tukikohdan lähiharjoitusalueille sekä Ivalo–Kajaani-välisille harjoitusalueill


Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoona

Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan kevätkauden pimeälentoharjoitukset alkavat maanantaina 17. tammikuuta. Viikoille 3, 5, 7, 13, 14 ja 15 ajoittuvat koulutuslennot keskittyvät pääosin Kymenlaaksoon.

Lentotoiminta keskittyy noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle.

Koulutuslennot alkavat pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyvät torstain ja perjantain välisenä yönä. Lentotoiminta aloitetaan päivittäin pimeän tultua ja päätetään, kun suunnitellut lentokierrokset on saatu tehtyä, kuitenkin viimeistään kello 04 mennessä. Koulutusviikoille sattuvina arkipyhinä ei ole pimeälentokoulutukseen liittyvää lentotoimintaa.