Ilmavoimat lentää harjoituskierroksia USA:n kansalliskaartin A-10 Thunderboltien kanssa

Ilmav_HW-ja-A10-2015_20170802Ilmavoimat lentää elokuun aikana ilmataisteluharjoitteluun ja ilmasta maahan -toimintaan keskittyviä yhteistoimintalentokierroksia Yhdysvaltain kansalliskaartin  Fairchild A-10 Thunderbolt II -rynnäkkökoneiden kanssa. Lentokierrokset lennetään Suomessa ja kansainvälisessä ilmatilassa.

Lentokierroksiin osallistuvat Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II A-10 -rynnäkkökoneet kuuluvat Marylandin kansalliskaartin 175. lennoston 104. laivueeseen (Maryland ANG 175th Wing 104th Fighter Squadron), joka on elokuussa harjoituksessa Virossa. A-10 tunnetaan yleisesti nimellä Warthog.

a10_lajes_2net_usafIlmavoimista lentokierroksiin osallistuu yhteensä kuusi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskonetta. Lisäksi ilmasta maahan -toiminnan harjoitteluun osallistuu maavoimien joukkoja.

Yhteistoimintakierrosten lentotoiminta tapahtuu arkipäivisin ajoittuen aikavälille kello 8–18. Kierrosten lentotoiminta tapahtuu pääosin Etelä-Suomen harjoitusalueilla.

A-10 -koneet käyttävät lentokierrosten aikana pääasiassa Viron lentotukikohtia, mutta yksittäisiä koneita vierailee myös Ilmavoimien tukikohdissa.

Vahvasti panssaroitu ja raskaasti aseistettu A-10 on rakennettu 30 mm GAU-8 Gatling -tykin ympärille. Se lentää suhteellisen hitaasti ja matalalla. Siten Warthog pystyy tykillään iskemään tarkasti myös maaleihin, jotka ovat lähellä omia joukkoja. Tähän eivät nopeat suihkuhävittäjät kykene.

a10_net_gau8_usafEnsilentonsa vuonna 1972 tehneelle Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II A-10 -rynnäkkökoneelle ei ole löytynyt seuraajaa.

Ilmavoimat on lentänyt yhteistoimintakierroksia Baltiasta toimivien lento-osastojen kanssa vuodesta 2015 alkaen. Yhdysvaltain asevoimien lisäksi kierroksiin on osallistunut Ison-Britannian, Ranskan ja Saksan ilmavoimien lentokalustoa sekä kotimaansa tukikohdista toimivia Ruotsin ilmavoimien osastoja.

a10_lajes_net_usafIlmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneet lensivät yhteistoimintakierroksia Yhdysvaltain A-10 -koneiden kanssa ensimmäisen kerran vuoden 2015 syksyllä.

Ilmavoimien harjoituksen lisäksi A-10 -koneita nähtiin Turun lentonäytöksen maanäyttelyssä vuonna 2011.

Kansainvälinen yhteistoiminta kehittää Suomen ilmapuolustuksen suorituskykyä ja on osa ilmavoimien päivittäistä toimintaa. Yhteinen harjoittelu Yhdysvaltain kansalliskaartin kanssa on kustannustehokas tapa kartuttaa kokemusta ja kehittää yhteensopivia toimintatapoja.

Lue myös: